Šestadvacetiletý Veselý dosud anketu, v níž hlasují trenéři, hráči, vedení federace ČBF a novináři, vyhrál v roce 2012, kdy jako třetí Čech v historii hrál v NBA. Od té doby vládl Satoranský, ovšem letos Veselý rozehrávače Barcelony překonal o jediný hlas.

"Se Satym (Satoranským) máme takový vztah, že nám je jedno, kdo z nás je první a kdo druhý," řekl Veselý po vyhlášení v Hotelu Intercontinental. "Střihali jsme si o to a to vyhrál Saty. Nakonec jsem cenu dostal já, což samozřejmě potěší. Sezonu jsme měl super, lepší mohla být jen o 1,9 vteřiny," připomněl smolnou prohru ve finále Evropské ligy.

Oba sice byli lídry české reprezentace na mistrovství Evropy, ale Satoranský i přes skvělé individuální výkony neměl úspěchy s Barcelonou. Naopak Veselý došel s Fenerbahce až do finále Evropské ligy a získal turecký titul. Navíc se v Evropské lize dostal do ideální sestavy sezony s průměry 12 bodů a sedm doskoků na utkání.

Třetí místo za nimi poprvé obsadil Blake Schilb. Američan, který loni získal český pas a reprezentoval na ME, vyhrál s Galatasaray Istanbul Evropský pohár.

Elhotová oporou "repre" i USK

Šestadvacetiletá Elhotová se dosud nikdy nedostala ani mezi tři nejlepší hráčky jednotlivých ročníků, tato sezona však pro ni byla životní. Loni byla jasně nejlepší hráčkou české reprezentace na mistrovství Evropy, kde byla s průměrem 15,6 bodu na utkání sedmou nejlepší střelkyní turnaje. Následně patřila k důležitým postavám ZVVZ USK Praha při postupu do Final Four Evropské ligy. Po něm měla namířeno do zámořské WNBA, ale musela přerušit kariéru kvůli těhotenství.

"Dosud jsem nikdy nebyla ani na prvních třech místech a teď hned prvenství. Chci za to poděkovat hodně lidem, hlavně svému příteli, který mi pomáhá s fyzickou přípravou, která stojí za mým zlepšením," řekla Elhotová. "Věřím, že mi pomůže se i vrátit po mateřské už na mistrovství Evropy. Takový je cíl," dodala.

Za Elhotovou skončila v anketě loni třetí osmatřicetiletá rozehrávačka Veronika Bortelová, která dovedla Nymburk k historickému druhému místu v lize. Třetí skončila další hráčka USK Alena Hanušová. Loňská vítězka Jana Veselá ukončila kariéru.

Síň slávy rozšířily tři legendy

Nejlepším talentem byl zvolen nymburský střelec Matěj Svoboda, který se začal prosazovat do prvního týmu českého mistra. Mladým hráčkám vládla velká naděje a pivotka Karlových Varů Julia Reisingerová, která byla v 18 letech druhou nejlepší střelkyní české ligy.

Do Síně slávy ČBF vstoupili bronzoví medailisté z ME 1977 Jiří Pospíšil, Gustáv Hraška, který přidal i bronz na ME 1981, a Kamil Brabenec, jenž pomohl národnímu týmu i ke stříbru na ME 1985. Brabenec navíc skončil druhý v české anketě basketbalista století za Jiřím Zídkem starším.

Pro zvětšení klikněte na grafiku

Basketbalista roku.Zdroj: Deník

Výsledky ankety Basketbalista roku za klubovou sezonu 2015/16 a reprezentační sezonu 2015:

Nejlepší basketbalista: 1. Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.), 2. Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), 3. Blake Schilb (Galatasaray/Tur.).

Nejlepší basketbalistka: 1. Kateřina Elhotová (USK Praha), 2. Veronika Bortelová (Nymburk), 3. Alena Hanušová (USK Praha).

Nejlepší mladý hráč: Matěj Svoboda (Nymburk).

Nejlepší mladá hráčka: Julia Reisingerová (Karlovy Vary).

Nejlepší hráč 3x3: Roman Zachrla.

Nejlepší hráčka 3x3: Romana Stehlíková.

Síň slávy: Kamil Brabenec (stříbro ME 1985, bronz ME 1977 a 1981), Gustáv Hraška (bronz ME 1977 a 1981), Jiří Pospíšil (bronz ME 1977).