Pro Šebrleho, který je nyní moderátorem televizních zpráv, to bude vlastně druhý půlmaraton. Ten první byl ale neplánovaný, když měl nejprve běžet jen jako člen štafety úvodní pětikilometrový úsek. "Když jsem ho doběhl, tak mi bylo líto, že to končí. Doběhl jsem to celé. Ale ten začátek byl moc rychlý, tak jsem se ke konci trápil," uvedl Šebrle na dnešní tiskové konferenci.

Závody v pražských ulicích si užívá. "Dokonce i při běhu, když je člověk unaven, tak vnímá tu Prahu a opravdu se kochá," řekl. Vytrvalostnímu běhu se může věnovat také díky tomu, že ve srovnání s aktivní vícebojařskou kariérou má méně svalové hmoty. Několik měsíců prakticky denně běhá minimálně šest kilometrů. "Letos chci pod 1:40, rád bych to stáhl někam k hodině a 35 minutám. Připraven jsem," řekl.

Čtěte také: Sobotní půlmaraton omezí provoz aut a hromadné dopravy v Praze

Tradičně se pražského půlmaratonu zúčastní také kardiochirurg Jan Pirk, herec a moderátor Dalibor Gondík nebo bývalá politička Kateřina Jacques.

Pro všechny závodníky pořadatelé posílili zdravotní službu kolem trati. "Máme 26 stanic s první pomocí. Jsou to mobilní záchranáři. Jsou na kolech a mají rozdělené úseky, aby mohli být co nejrychleji na místě. Máme také čtyři externí defibrilátory," řekl koordinátor závodu Tomáš Mirovský.

Přečtěte si: Kulhavý zahájil sezonu skvěle. Na drsném Cape Epic bral stříbro

Novinkou je také prodloužení programu běžeckého Expa na holešovickém Výstavišti do soboty. Uskuteční se zde pozávodní party pro všechny účastníky půlmaratonu. Každý si může dát guláš a točené pivo zdarma. "Je to možnost probrat závod s ostatními. Bude to spojeno i s vyhlašováním některých týmových kategorií," řekl Mirovský.

Závod stejně jako loni startuje v 10:00 u Rudolfina. Má zlatou známku mezinárodní atletické federace IAAF, což je nejvyšší ocenění kvality silničních běžeckých závodů. Zlatou známku má všech sedm hlavního závodů seriálu RunCzech.