Byla to zkraje letošního roku náhoda, nebo vzkaz z budoucnosti?

Hostitel letní olympiády 2024 se volí přesně za osm měsíců v Limě. Pokud by varianta Budapešť vyšla, byla by to pro Čechy nejbližší olympiáda po Berlínu 1936 a Mnichovu 1972.

Nepřehlédněte: Olympiáda v Krkonoších? Poláci chtějí kandidovat, počítají i s českou stranou

Zpátky do současnosti: má Budapešť šanci?

Slogan "Správné město ve správný čas" napovídá, že ano, ale protihráči jsou extra silní. Berou jen vítězství, nic jiného.

Elegantní Paříž. Sebevědomé Los Angeles. „Obě města žene silný marketing, zatímco Budapešť je trochu zdrženlivější. To ale neznamená, že je jen do počtu," řekl Deníku místopředseda Českého olympijského výboru Roman Kumpošt, zasvěcený znalec zákulisí.

Maďarská krása

Ani ne dvoumilionová Budapešť sází na kompaktnost a motto Co je malé, to je hezké: sportovci se mají dostat z vesnice na sportoviště v průměru za 12 minut.

Maďarská metropole není Popelkou skrčenou v koutě, má styl a daří se tam třeba zahraničním filmovým produkcím: v Evropě se teď víc točí už jen v Londýně. „Budapešť je pro mě po San Francisku druhé nejkrásnější město na světě," vyznal se herec Tom Hanks.

V bývalém východním bloku byla letní olympiáda naposledy v roce 1980; ach ano, prokleté hry v Moskvě, kam nepřijeli sportovci z kapitalistického světa.

Dlouhé dostihy už dřív vzdal Hamburk s Římem, ale Paříž ne. Byť je její duše po nedávných řáděních teroristů pořád ještě bolavá, Francouzi odhodlaně vzkazují: „Olympijská myšlenka rozpálila celou zemi!"

Čtěte také: Český rozhlas získal vysílací práva na olympijské hry 2018 a 2020

OH jsou pro Evropu důležité

Paříž dodnes drásá těsná porážka v bitvě o olympiádu 2012, s Londýnem prohrála jen o čtyři hlasy. Teď připomíná magii čísel: pokud by získala karneval v létě 2024, bylo by to přesně 100 let od posledních pařížských her. Jenže totéž chtěly pro rok 1996 Atény, místo kterých uspěla Atlanta…

„Budapešť? Paříž? Myslím, že by nebylo špatné ukázat Evropanům, kteří poslední dobou v referendech hlasují proti pořádání olympijských her, že lze uspořádat olympijské hry na jejich kontinentu i bez tragického dopadu na finanční situaci pořádajícího státu," míní Kumpošt.

A ještě jednou on na stejné téma: „Víte, v rámci Evropské unie se často vydává spoustu peněz na projekty, o kterých bychom mohli polemizovat. Nikdo o nich nediskutuje, protože nejsou tolik vidět jako sport. Z mého pohledu jsou sportovní projekty jako olympijské hry pro Evropu vzhledem k jejich sjednocujícímu duchu důležité. Hlavně v téhle době."

Dva se perou, třetí se směje

Evropa mluví a mluví, Američané se baví. Proč by jinak Los Angeles přišlo s uvolněným mottem Následuj slunce? Mimochodem, podle jedné z předolympijských studií by celé Spojené státy na hrách mohly vydělat skoro 500 miliard korun.

LA se prezentuje pěkně poamericku, jako když se boháči z Hollywoodu rozšoupnou na večeři v luxusní restauraci: „Naše kandidatura není o tom, co budeme stavět, nýbrž o tom, co už máme hotové."

Není to nic originálního, už před olympiádou v roce 1984 v Los Angeles vybudovali jen dvě úplně nová sportoviště. Poučili se z blamáže zimního Montrealu 1976 a pak už jen počítali hromady vydělaných peněz. Celkový zisk? 200 milionů dolarů, na tehdejší dobu pohádka.

Los Angeles se zatím jeví jako žhavý favorit, už ho stihl podpořit i nastupující americký prezident Donald Trump. Zato ve Francii se bude prezident volit až v dubnu…

„Politika určitě v nějaké míře volby ovlivní, ale věřím, že hlavní roli v rozhodování budou mít aspekty spojené s pořádáním akce. Sportovní infrastruktura, média, marketing i celkový přínos pro světové sportovní prostředí," vykládá Kumpošt.

Citlivá hra mocných

Letošní kampaň bude úplně jiná než předchozí. Všechna tři města se totiž musí řídit pravidly materiálu Agenda 2020, která mimo jiné omezuje předvolební výdaje.

Rozhodnout může i (ne)podbízení se nejmladším generacím, na něž olympijské hnutí cílí. Proto pozor na digitální média a sociální sítě. „Je to citlivá hra lídrů kandidátských měst a jejich intuice, kam a jak směrovat kroky propagace své kandidatury," líčí Kumpošt.

Komisaře Mezinárodního olympijského výboru, kteří ve všech třech městech budou kmitat tři dny, čeká perné jaro. Ale ani jejich 22 tisíc nalétaných kilometrů nemusí nic znamenat, bude tu ještě jedna šance, jak oficiálně zapůsobit na volitele. Přijde v polovině července na brífinku v Lausanne.

Letos by v hlavním městě olympismu mohlo být o něco klidněji než předloni, kdy před hotel Palace přišli demonstrovat protibetští aktivisté s transparenty à la Už žádné krvavé hry. Nepomohlo to, zimní olympiádu 2022 bude hostit Peking.

„Peking byl tenkrát považovaný za jasného favorita, ale nad outsiderem Almaty vyhrál jen o čtyři hlasy," připomíná Kumpošt. „I tohle může být inspirace pro Budapešť. Nic není dané dopředu, bojuje se do poslední chvíle."

Čtěte také: Dostál končí ve čtyřkajaku, pojede už jen za sebe: Aspoň je nebudu brzdit