O spolupráci s bronzovou olympijskou medailistkou se Novotná dozvěděla v den šestnáctých narozenin. „Nevěřícně jsem koukala a byla nejšťastnější na světě. To, že se mnou chce pracovat člověk, kterého obdivuju, byl pro mě obrovský impulz posouvat se dál," povídá brněnská závodnice.

Nechybělo přitom mnoho, aby místo stadionu zápolila na svahu. „Vyzkoušeli jsme s bratrem řadu činností. Od plavání až k alpskému lyžování, u kterého jsme vydrželi poměrně dlouho. Rodiče se o nás ale báli a dali nám na výběr jiné sporty, tak vyhrála atletika," vzpomíná.

Přestože o víkendu slavila titul juniorské mistryně republiky v pětiboji, za vrchol sezony považuje letní juniorské mistrovství Evropy v italském Grossetu. „Když se dostanu do pětky, bude to úžasné, pořád mám ale v hlavě medaili," usmívá se.

Jana Novotná
- Narozena: 26. ledna 1999 v Karlových Varech
- Sport: atletika, víceboj
- Klub: AK Olymp Brno
- Největší úspěchy: 5. místo na ME do 17 let v sedmiboji, 1. místo na juniorském mezistátním utkání v halovém pětiboji, 1. místo na juniorském mistrovství republiky v halovém pětiboji

Na víceboji má nejraději rozmanitost. „Každý trénink je jiný. O vícebojařích se říká, že neumí nic pořádně, což ale není pravda. Nemusím mít každou disciplínu špičkovou, nemůžu si však dovolit ani velký výpadek," říká.

Nejvíc ji motivuje vidina dalších úspěchů. „Pomáhá mi, když si představím, že jsem na předních příčkách. Stejně tak mě motivují rozhovory s novináři. Těší mě, když si mě všimnou a dostanu se do povědomí lidí," popisuje.

V budoucnu chce skloubit sport se studiem vysoké školy. „Nechci skončit s maturitou, atletika mě finančně nezajistí. Odmala sním o architektuře," říká studentka třetího ročníku karlovarského gymnázia.

Nebrání se však ani vedení mladších atletů. „Se Zuzkou jezdím na kempy, kde trénuju děti, to mě moc baví. Ráda jim předávám, co jsem se naučila a pomáhám k lepší výkonům," dodává.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ