Čtyřkajak vybojoval olympijskou medaili i kompletní medailovou sbírku z MS ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Dostál a Jan Štěrba. Jenže v nominačních závodech byl při neúčasti Dostála poslední právě zadák Štěrba více než pět sekund za Špicarem, který má životní formu. V minulém závodu SP v Duisburgu Štěrbu vystřídal na kormidlu Trefil, kterého zastoupil právě Špicar. V neděli se Štěrba na své místo vrátil, Trefil pauzíroval.
"Start i finiš dobrý, ale jinak nám to nejede, jsme slabší v traťovém tempu," uznal Havel, jenž jako první muž udává rychlost lodi. "Potřebovali bychom se víc sjet, tréninku máme málo," upozornil Špicar. "Nesedělo nám to, to naše pádlování bylo jako kafemlejnek," glosoval jízdu rozmrzelý Dostál. "Individuálně máme jednu z nejlepších posádek na světě, ale ztrácíme v týmovosti," doplnil Štěrba.

Hottmar má příležitost k ještě jedné zkoušce, příští týden na SP v Portugalsku. "Asi by bylo vhodné to vyzkoušet ještě i ve starém složení," shodla se trojice kajakářů s výjimkou Špicara. Ten se nyní může cítit jako nechtěný vetřelec, byť je nejlepší, ale dva roky ve čtyřkajaku neseděl. "Bylo by to super, kdyby to dopadlo. Jsem ale docela v nervu," uznal.

"Co nejlíp kopírovat"

Dvaadvacetiletý Špicar se ke své situaci v týmu staví pokorně. "Pro mě jsou kluci borci, přijdu si tam malinkej. Neberu to jako samozřejmost, že tam sedím," uvedl kajakář. V lodi se ale na druhém místě musí řídit podle tempa Havla. "Kdybych to hnal já, tak to poženou všichni a zpomalí se to, každý budeme zabírat jinak. Musím co nejlíp kopírovat," uvedl.

Havel uznal, že kromě nedostatku tréninku může být oproti medailovým letům také horší výkonnost jednotlivců. Nicméně by rád měl o složení týmu co nejvíc jasno. "Do posádky by to vneslo klid a mohli bysme trénovat společně," uvedl. "Cítíme tlak před každým závodem, protože chceme, aby to jelo dobře a bylo co nejdřív rozhodnuto." V hlavě nosí vlastní názor na situaci v týmu. "Ale to si nechám pro sebe," prohlásil.

Ohroženým mužem je čtyřiatřicetiletý Štěrba, který ale jako zajetý zadák má hromadu zkušeností. "V lodi je velký potenciál, ale příprava je minimální," uvedl. "Ale nehroutil bych se z toho, do Ria je ještě času dost, jsme schopni se vrátit tam, kam patříme," věřil. "Ale záleží na trenérech, jak se rozhodnou," nechtěl předjímat.

Jistota olypmijské účasti

Naopak jistotu má Dostál, který v Račicích vyhrál olympijský kilometr. V neděli mu ale na rozdíl od soboty do zpěvu nebylo. "Cestou se mi honilo hlavou, abych se soustředil na záběr s klukama a pomáhal jim. Bylo to ale trochu umotaný, nenašli jsme si ideální záběr, což bylo největším defektem," měl jasno Dostál.

Podle jeho slov chybí jistota, stejný styl záběru. "Jak jsme dost měnili posádky, je to jiné. Úplně nám to nesedí. Asi budeme muset testovat dál. Protože když si nesedneme hned, jakýmkoliv sjíždění to na super výkonnost nedáme," krčil rameny. "Kuba (Špicar) je výrazně výš individuální výkonností, takže buď mu to s námi nesedí nebo jsme se zhoršili," řekl. "Hrozně rád bych jel v posádce, kde bychom měli super pocit z jízdy, jako jsme měli dřív. A je mi úplně jedno, kdo v tom bude sedět," dodal.