"Rozhodování o vybrané čtrnáctce bylo hodně těžké. Bral jsem v úvahu výkony v přípravných zápasech i nasazení hráček proti jednotlivým soupeřkám," uvedl italský kouč české reprezentace Carlo Parisi. Tým odletí ve čtvrtek ráno z Prahy do Amsterodamu, odkud se autobusem přemístí do 125 km vzdáleného Eindhovenu.

Volejbalistky během léta absolvovaly světovou Grand Prix a ve své divizi vybojovaly bronzové medaile. Do reprezentace se pak vrátily kapitánka Aneta Havlíčková, jež měla poraněné koleno, a libero Julie Kovářová. Havlíčková se smečařkou Helenou Havelkovou budou opět patřit k hlavním pilířům družstva.

Čtrnáct nominovaných hráček v tomto týdnu ladí výkonnost na soustředění v Kladně. "Zaměřujeme se na odstranění drobných chyb v útočné souhře i v obraně, které nás provázely v posledních třech přípravných utkáních v Belgii. Hráčky jsou už natěšené na první utkání s Rumunkami. Vstup do turnaje bude hodně důležitý. Věřím, že jej zvládneme," doplnil kouč Parisi.

Na minulém mistrovství Evropy Češky předloni vypadly v osmifinále po bitvě a čtyřech neproměněných mečbolech s Francií a obsadily 10. místo z 16 účastníků.

Nominace českých volejbalistek na ME:

Nahrávačky: Pavla Vincourová (Lodž/Pol.), Lucie Smutná (Soverato/It.).
Smečařky: Helena Havelková (Police/Pol.), Andrea Kossányiová (Vratislav/Pol.), Michaela Mlejnková (Stuttgart/Něm.), Eva Hodanová (Olymp Praha), Marie Toufarová (KP Brno).
Univerzálky: Aneta Havlíčková (Lokomotiv Baku/Ázerb.), Tereza Vanžurová (Scandicci/It.).
Blokařky: Barbora Purchartová (Charleroi/Belg.), Nikol Sajdová (Vilsbiburg/Něm.), Veronika Trnková (Olymp).
Libera: Julie Kovářová (Prostějov), Veronika Dostálová (Olymp).