"Snahou je baseball v České republice ještě více zatraktivnit. Právě pravidelné páteční večerní zápasy k tomu určitě přispějí," uvedl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Umělé osvětlení ale zatím mají pouze tři týmy - Eagles Praha, Draci Brno a Arrows Ostrava.

Obhajovat titul bude Kotlářka, která loni přerušila vládu brněnských týmů. "Bylo dobře, že jsme vytvořili konkurenci Drakům Brno. Vždycky je ale těžké je porazit. Nemáme však jiné cíle než titul obhájit," řekl sportovní manažer Kotlářky Filip Červenka.

Mistrovský tým posílili Australané Ryan Battaglia a Mitch Nilsson, oba hráli za Brisbane Bandits. Do kádru se vracejí také Jan Novák a Marek Minařík, kteří v loňském roce působili v amerických soutěžích.

Hlavní posilou Draků bude osmadvacetiletý americký nadhazovač Jason Jarvis, rovněž hvězda Brisbane Bandits. Draci vládli české extralize od roku 1995 a pouze dvakrát ve finále prohráli. Před pěti lety jim sebral titul městský rival Technika Brno a loni Kotlářka.

Cílem Draků je vybojovat jubilejní dvacátý titul. "Víme, že tyto milníky se těžce překonávají. Loňské a předloňské finálové zápasy byly velmi těsné, Kotlářka bude i v letošním roce velmi silná. Chceme se ale vrátit na trůn," prohlásil manažer Arnošt Nesňal.

Základní část extraligy se hraje systémem každý s každým na 35 kol. Šest týmů postoupí do play off, poslední dva sehrají baráž s šesti soupeři z první ligy. Do příštího ročníku nejvyšší soutěže postoupí čtyři celky a extraliga se tak rozšíří na deset účastníků.