Turnaj je dotován částkou 5,4 milionu liber (187 milionů korun), pro vítěze je připravena prémie 975.000 liber (33,9 milionu korun) a slavná stříbrná trofej Klaretový džbán. Na pobřeží Irského moře na typickém linksovém hřišti v Hoylake se o ni hrálo už jedenáctkrát, naposledy v roce 2006, kdy potřetí v kariéře vyhrál British Open Tiger Woods.

Bývalý nejlepší hráč světa a vítěz 14 majorů bude na startu i tentokrát, nad jeho formou po dlouhé pauze po operaci zad ale visí otazník. Chybí mu herní praxe, letos ještě nehrál žádný major a při nedávném comebacku v Bethesdě neprošel cutem. Na triumf na některém z turnajů elitní čtyřky čeká osmatřicetiletý Woods, momentálně sedmička světového žebříčku, od vítězství na US Open v roce 2008.

Woodse prý ale nezdar v Bethesdě posílil a chce hrát o vítězství. "O to jde vždy v první řadě. Ten návrat mi hodně pomohl. Už jen to, že jsem se mohl zúčastnit a odpalovat bez bolestí," vrátil se ke startu v Bethesdě. "Jsem zase silnější, výbušnější a rychlejší," dodal.

K favoritům ale patří spíše jiní jako třeba Australan Adam Scott, aktuální lídr světového žebříčku, který předloni skončil druhý a vloni se podělil o třetí místo za Mickelsonem a Švédem Henrikem Stensonem. Vítěznou formu má Angličan Justin Rose, jenž triumfoval v Bethesdě a dva týdny poté na Scottish Open v rámci European Tour, což z něj udělalo trojku žebříčku.

Počítat se musí i s vítězi letošních majorů Američanem Bubbou Watsonem (Masters) a Martinem Kaymerem z Německa (US Open) či bývalovou světovou jedničkou Rorym McIlroyem ze Severního Irska.