Pálit na něho budou nejzářivější házenkáři současnosti. „V Brně je pro nás nejlepší prostředí v republice. Francii jsme tu už také porazili. Jsem zvědavý, co jsme schopni zahrát," říká devětatřicetiletý matador.

Jak vidíte vaše šance proti Francii?
Silnější soupeř už proti nám nastoupit nemůže. Bude těžké Francii konkurovat. Podobné duely nám však ukážou víc naše slabiny než zápasy proti vyrovnaným týmům. Náš jediný cíl je předvést hru, kterou praktikujeme celou dobu pod trenéry Janem Filipem a Danielem Kubešem. Pak může být utkání hodně zajímavé.

Francouzi už mají postup na Euro jistý. Může se to projevit?
Nehraje se finále mistrovství světa, ale jsem si naprosto jistý, že kterýkoliv z nich bude hrát naplno. Možná jejich trenér sestavu prostřídá a své hvězdy tolik nezatíží. Ale Francouzi když jsou na hřišti, tak prostě chtějí vyhrát a ukázat co v nich je.

Na vašem výkonu bude hodně záležet. Připouštíte si tlak?
Počítám s tím, že se zapotím. (usmívá se) Proti Francii se zapotí každý brankář. Jednoduché to pro mě nebude, ale beru to jako výzvu.

Máte už francouzské hvězdy nastudované za tu dobu, co se pohybujete v házenkářské špičce?
Nastudovat lze spíš nějaké standardní situace, například sedmičky. Jejich škála a pestrost zakončení je vysoká. V momentě, kdy mají volnou ruku z osmi či devíti metrů, tak si ve výskoku počkají a gólman je v nevýhodě.

V kádru chybí několik stabilních členů obrany. Budete si dirigovat obranu víc než jindy?
Už jsme si něco říkali s klukama, co nastoupí v obraně. Po pár trénincích těžko změníte stereotypy, které má každý zažité z klubu. O to víc musíme komunikovat. Je tady několik kluků, kteří nastoupí v reprezentaci poprvé.

Těšíte se na brněnskou atmosféru?
V Brně je naše nejlepší prostředí v republice. Loni jsme otočili ztracené utkání se Srbskem a Francii jsme taky už v Brně udolali.

Co rozhodovalo pro to, že proti Francii nastoupíte právě tady?
Bavili jsme se o tom s těma staršíma, kam patřím i já. (směje se) Lidé tady na sport chodí. Ukázali to v předchozích letech i na házené, což mě těší. Brno je zkrátka sportovní město. Vzpomínám si, že za Lužánky chodilo na fotbal třicet tisíc lidí. Vždyť se podívejte i na Kometu.

Na vás je často vidět, že si podporu diváků užíváte…
Je to tak. Atmosféra vás stáhne a povzbudí k lepším výkonům. Teď jsem na to zvyklý z Füchse Berlín, kde na nás chodí spousta lidí.

Z klubu jste naladěný dobře?
Ano. Vyhráli jsme pohár EHF. Výsledkově je to pro mě nejlepší sezona v kariéře.

PETR MUSIL