Teď je potřeba přepsat historické tabulky. Na závěrečném sobotním kole letošní vzpěračské ligy družstev výkon někdejšího “vousatého hromotluka” vylepšil o půl kilogramu Jiří Orság. Symbolicky v Sokolově, v barvách domácího Baníku.

"Konečně jsem pokořil náš absolutní rekord, je to super. Zkoušel jsem to třikrát v životě a třikrát jsem to nedal. Nebylo to tedy do třetice, ale do čtvrtice všeho dobrého. Klaplo to," smál se Orság.

Přitom český reprezentant nenastupoval právě v ideálním rozpoložení. "Tři dny jsem byl nemocný, doufal jsem, že se alespoň nějak vyležím a nějak to vyjde. V trhu jsem měl v plánu více, dopadlo to ale docela blbě. V nadhozu ale byla síla kterou mám, i přes nemoc, znát. Nevytratila se," líčil.

Spartan Tomáš Kučera v akci.
Mister Spartan Race: Nejtěžší je zvednout se z gauče

Jiří Orság navíc povedeným pokusem pomohl vzpěračům TJ Baník Sokolov k obhájení prvního místa. "Celkově můžeme být spokojení, znovu jsme vyhráli titul," pochvaloval si.

Doplnění: Rekord, který vytvořil Jan Nagy dorovnal v roce 1987 na mistrovství světa Jiří Zubrický stejným výkonem 242,5 kilogramů. Rekord samostatné České republiky byl v držení Jiřího Orsága - 241 kilogramů.

Lukáš Hejda
Plzeňský Hejda před šlágrem kola varuje: Sparta je nečitelná