Ti porazili Beksu poměrem 84:77 a ve finále české nejvyšší basketbalové soutěže se utkají s obhájcem titulu z Nymburka.

Skutečnost, že pátý semifinálový duel bude na ostří nože, naznačil už velmi vyrovnaný úvod zápasu. V závěru první periody ale mírně odskočili domácí a svůj náskok dokázali do poločasu rozšířit na sedmibodový.

Ve třetí čtvrtině zahájily Pardubice svou stahovací jízdu.

Dokázaly se dokonce přiblížit až na rozdíl dvou bodů, poté ale doplácely na svou nedisciplinovanost pod košem a Prostějov trestal z šestkových hodů.

I jeho hráči ale sbírali fauly a během třetího dějství svítily čtyři tečky už u Veikalase, Prášila i Nicholsona. Čtvrtinu pak uzavřel neuvěřitelným pokusem přes půl hřiště Sýkora, jeho trojka v poslední vteřině znamenala snížení na 66:62.

„Ukázalo se, že i bez trojkové střely se dá vyhrát. Dnes jsme dali jen čtyři, soupeř naopak devět, z toho několik těžkých a jedna s klaksonem na konci třetí čtvrtiny, která nás mohla položit. Naštěstí se tak nestalo,“ oddychl si po zápase trenér Prostějova Peter Bálint.

V poslední části hry měli Východočeši velkou šanci na zvrat v zápase. Sýkora nejprve další trojkou opět snížil na 70:65, vzápětí Miloš stejným způsobem na 70:68.

Tento stav svítil na ukazateli dlouhé tři minuty, Pardubice měly hned několik šancí, jak vyrovnat či jít do vedení, nevyužily ani jednu, což označil jejich kouč Jan Slowiak jako zásadní moment duelu.

„Dnes jsme tahali za kratší konec provazu, i když v poslední čtvrtině naše šance přišla. Dali jsme dvě trojky po sobě, prohrávali o dva a byla naděje. Jenže jsme tři útoky po sobě neskórovali a to byl klíčový moment,“ řekl Slowiak.

Prostějov si totiž těsné vedení s vypětím všech sil udržel, znovu získal solidní náskok a když šestadvacet vteřin před koncem Lawrence zvyšoval na 82:75, mohla zaplněná hala Sportcentra DDM začít zpívat děkovné chorály, protože už věděla, že do finále půjde Prostějov.

„Musím pochválit kluky za obrovskou bojovnost, kterou do toho dali. Hráli jsme srdcem a zároveň i chytře,“ podotkl k utkání trenér Orlů Bálint.

„Musím pogratulovat Prostějovu k postupu. Sérii rozhodlo domácí prostředí, my jsme v Prostějově vyhrát nedokázali, zkoušeli jsme to třikrát a nejblíž jsme tomu asi byli ve druhém utkání,“ hodnotil sérii jeho pardubický protejšek.

„Po třech utkáních jsme byli konečně lepší. Hráli jsme to, co jsme chtěli hrát celou sérii. Byli jsme bojovní, hráli jsme hodně agresivně v obraně i v útoku, dobře jsme pohybovali míčem a nedělali hloupé ztráty. To nás přivedlo do finále,“ reagoval Bálint.

Do finálové série jeho tým vstoupí už v pondělí na palubovce Nymburka, na regenaraci po náročných bitvách s Pardubicemi tak má jediný den.

„Doufám, že ve finále předvedeme proti Nymburku minimálně takový výkon, jaký jsme předvedli dnes,“ tvrdil přesto prostějovský kouč.

BK Prostějov – BK JIP Pardubice 84:77

Čtvrtiny: 27:23, 21:18, 18:21, 18:15. Rozhodčí: Dolinek, Paulík, Hošek. Trestné hody: 27/22 – 30/22. Střelba 2b: 65/29 – 54/23. Střelba 3b: 15/4 – 22/9. Doskoky: 32 – 33. Chyby: 25 – 26. Hráč utkání: Kyle Landry (Prostějov). Konečný stav série: 3:2.

BK Prostějov: Landry 21, Šležas 15, Lawrence 14, Veikalas 12, Nicholson 10 (11 doskoků), Marek D. a Prášil po 4, Hyzy a Dokoupil po 2. Trenér: Peter Bálint.

BK JIP Pardubice: Arnold 23 (15 doskoků), Hampton 17, Miloš 15, Sýkora 9, Wright 6, Bohačík P., Černošek a Pospíšil po 2, Kraus 1, Marek M. Trenér: Jan Slowiak.