Stiverne byl na trůnu od loňského května, kdy porazil jiného Američana Chrise Arreolu v boji o uvolněný titul, kterého se vzdal kvůli politické kariéře Ukrajinec Vitalij Kličko. Hned při první obhajobě o něj přišel, byla to jeho druhá porážka v kariéře.

To devětadvacetiletý Wilder, bronzový olympijský medailista z Pekingu 2008, vylepšil svoji impozantní bilanci v profesionálním ringu o 33. vítězství. Vůbec poprvé ale zápas nedokázal ukončit před limitem a musel absolvovat všech 12 kol, byť nakonec zvítězil jednoznačně u všech bodových rozhodčích. S každým předchozím soupeřem byl nicméně Wilder hotov do konce čtvrtého kola.

Posledním Američanem s mistrovským pásem byl Shannon Briggs, který v červnu 2007 přišel o titul šampiona WBO po porážce od Rusa Sultana Ibragimova. Toho pak sesadil současný dominátor těžké váhy Vladimir Kličko, který vlastní také pásy organizací IBF a WBA.

"Jsem nadšený, že jsem titul vrátil do Ameriky. A jsem připravený přinést do těžké váhy znovu napětí. Nechci být šampion, který bude sedět rok dva v koutě. Chci bojovat třikrát, když to půjde, tak i čtyřikrát za rok. Kdokoliv bude připraven, já budu také," vyhlásil Wilder.

Souboj se uskutečnil v proslulé MGM Grand Garden areně v Las Vegas, v těžké váze se tu boxovalo poprvé od skandálního duelu mezi Mikem Tysonem a Evanderem Holyfieldem. Před 18 lety v něm tehdy Tyson ukousl Holyfieldovi část ucha. Oba sobotnímu duelu přihlíželi stejně jako například legenda 70. a 80. let Larry Holmes.