Volejbalový zázrak ještě víc podtrhuje kvalita skupiny „smrti", ze které Hanačky postoupily. Vítězem se stal polský mistr Chemik Police a do dalších kol se probila i ruská Kazaň. Naopak nejbohatší klub světa Rabita Baku se musí smířit jen s CEV Cupem.

Svěřenky Miroslava Čady si postup vybojovaly další senzační výhrou. Hanačky na domácím hřišti přímo přejely loňského vítěze Ligy mistryň 3:1 na sety. „Je to něco neskutečného. Absolutně nikdo nevěřil, že by se něco takového mohlo stát, ale ukázalo se že náš tým je silný a velmi dobře složený. Postup je obrovská odměna za naši práci," radoval a hýřil úsměvy jindy zachmuřený trenér Prostějova Miroslav Čada.

Jeho svěřenky naskočily do zápasu nečekaně sebevědomou hrou. Ruský gigant si nestačil ani prohlédnout Sportcentrum a už prohrával 1:4. Skvěle hrajícím Hanačkám se dařilo vše, na co sáhly. Především výborným servisem ničily Kazaň. Obraně velela Julie Kovářová, která se do ruských smečí vrhala doslova po hlavě. Zářily také smečařky Kossányiová s Markevisch a především univerzálka Simon. Na bloku pak vládly Borovinšek a Karg. Tento výčet jasně naznačuje sílu Prostějova, který odskočil Ruskám o šest bodů a své vedení nadále prohluboval. Plná hala navíc hnala Češky za úspěchem. Kazani nakonec nepomohly ani dva oddechové časy. Agelky zvítězily stylem start cíl 25:19.

Hanačky nadšené ze svého úvodního úspěchu pokračovaly v nastolené hře i ve druhé sadě. Díky Simon vedly dokonce 8:4. Navíc opět dominovaly na podání. Když pak nahrávačka Weiss dala ze svého servisu eso a zvýšila na 10:5, sundal si ve vřící hale sako také trenér Čada a ještě intenzivněji nabádal své hráčky ke koncentraci. Ale ani Agelky nezůstaly neomylné. Zkušená Kazaň srovnala na 16:16 a šla dokonce do vedení. Simon však dál bojovala a znovu sokovi utekla. Závěrečný servis patřil kapitánce Soares a výhra 25:22 byla na světě. Prostějov měl jistý bod.

Prohraný set Prostějov nabudil

Rusky se však nevzdávaly a dokázaly Agelky pěkně zchladit. Ve třetím setu totiž naprosto dominovaly. Rozjařené Hanačky okamžitě prohrávaly 0:3 a zpět do hry se jim nedařilo dostat. Kazani se vrátila kvalita na servis. Prostějovu naopak zůstala jen kvalitní obrana, což bylo na úspěch a rychlou výhru málo. Manko domácích se rychle rozrostlo na sedm bodů a neustále se zvětšovalo. Českému družstvu se přestalo dařit a nakonec padlo 16:25.

„Zápas byl souboj podání. My jsme měli dva sety lepší. V tom třetím se to otočilo a byly jsme pod velkým tlakem. Věřil jsem, že můžeme nějakou šňůru udělat. Pořád nám fungovala obrana. Opravdu nás to potom vytáhlo k vítězství. Řekli jsme si, že musíme věřit. Hrát dobrou obranu a servis," prozradil své pokyny kouč Čada.

Zkušený trenér Agelek měl pravdu. Jeho tým povstal opět z popela jako Fénix. Zkraje čtvrté sady ještě dominovaly Rusky, ale Agelkám vlili život do žil diváci, kteří je neustále podporovali skandováním. Markevisch se podařilo srovnat na 6:6 a záhy šly Hanačky zásluhou Kossányiové do vedení. Právě servis české reprezentantky se nakonec stal rozhodujícím. Prostějov odskočil Kazani na 16:9 a vše nasvědčovalo zdárnému konci. Ruskám už chyběla síla na odpor a tak Čadův výběr zvítězil 25:17 a celkově 3:1 na sety.

Tři turecké celky nebo Moskva 

Hráčky začaly bujaře slavit nečekaný úspěch, navíc se záhy dozvěděly, že se z třetího místa na úkor Rabity Baku dostaly do osmifinále prestižní soutěže.

„Už jsem něco zažil a myslím si, že můžeme být ještě lepší. Nabádal jsem hráčky po dvou setech, že nám to stačit nemůže. Musíme chtít víc. To cítím i teď, něco se nám povedlo. Dva tři dny si budeme užívat a potom půjdeme dál. Máme silný tým a nesmíme se spokojit jen s tímto úspěchem," burcuje své svěřenky dál Miroslav Čada.

„Pro soupeře měl tento zápas velký význam, zatímco na našem postavení v tabulce nemohl nic změnit. Možná i proto hrály domácí úžasně a my špatně, vázla nám především komunikace na hřišti. Výsledek byl logickým vyústěním výkonu obou týmů a nezbývá než Prostějovu pogratulovat k jeho postupu do play-off," řekl Dzianis Macvejev asistent trenéra Dynama Kazaň.

Agelky nyní čeká jeden z vítězů základních skupin, což bude někdo ze tří istanbulských celků, a nebo Dynamo Moskva. „Týmy z Istanbulu budou velmi těžcí soupeři. Naopak na Moskvu bychom si mohli věřit," zasnil se kouč Čada.

Volejbalová Liga mistryň - 6. kolo:

Skupiny A:

Agel Prostějov - Dynamo Kazaň 3:1 (19, 22, -16, 17)
Rozhodčí: Kulhanek (Rak.), Mezöffy (Maď.). Čas: 100 min. Diváci: 1400.
Sestava a body Prostějova: Markevičová 14, Kargová 9, Simonová 20, Kossányiová 13, Borovinšeková 16, Weissová 5, libero Kovářová - Gambová, Soaresová. Trenér: Čada.
Nejvíce bodů Kazaně: Gamovová 19, Jurevová a Del Coreová po 14, Malkovová 12.

Rabita Baku - Chemik Police 2:3 (-25, 18, -16, 16, -10).

Konečná tabulka:
1. Police 6 4 2 16:9 543:506 13
2. Kazaň 6 3 3 12:8 529:497 9
3. Prostějov 6 3 3 10:14 488:543 7
4. Rabita Baku 6 2 4 10:15 523:537 7