„Určitě jsme odehráli lepší utkání než to první v letošní Champions League před dvěma týdny v Polsku. Zásluhou kvalitního výkonu jsme byli vysoce favorizovanému Istanbulu vyrovnaným protivníkem, ale v rozhodujících chvílích jsme bohužel udělali více chyb," posteskl si včera domácí trenér Miroslav Čada.

Samotný zápas začal loučením. Z prostějovského týmu odchází loňská opora, kubánská univerzálka Liannes Simonová. Od volejbalu ji nyní odvádí těhotenství.

Ztráta kubánského esa ale nakonec nebyla až tak vidět, neboť další Kubánka, mladičká Melissa Vargasová předvedla neuvěřitelný výkon. S dvaatřiceti body patřila k nejlepším hráčkám zápasu a zastínila i hvězdné konkurentky z Eczacibasi. „Pokud teď udělá proti takovým hvězdám dvaatřicet bodů, a to mají asi tak padesátkrát vyšší plat, tak to musí být neskutečná profesionálka," pochválil mladičkou hráčku kouč Čada.

Vstup do utkání měly domácí hráčky výborný. Zásluhou kubánské dvojice Vargasová – Matienzová totiž vedly nad Istanbulem 3:1. Především šestnáctiletá Vargasová zářila. Eczacibasi uštědřila dokonce eso z podání.

První set byl tak dlouhou dobu spíš přetahovanou. Turkyně se dostaly do výraznějšího vedení až za stavu 18:15. To si však i přes odpor Vargasové pohlídaly a nakonec ovládly první sadu v poměru 25:21.

Agelky doplatily na chyby v závěru

Ještě vyrovnanější bitvu přinesla druhá část zápasu. Tentokrát musely Agelky dotahovat. Matienzová svou smečí srovnala na 5:5 a Borovinšeková poslala vzápětí domácí celek do vedení.

Hanačky si dlouho držely dvoubodový náskok, ale kvalitní Eczacibasi své manko dokázalo smazat, a to díky americké smečařce Larsonové. Prostějov neustále bojoval a před samotnou koncovkou setu dokonce vedl 19:18. Pak zaúřadoval loňský vítěz Ligy mistryň a bodem kapitánky Poljakové zvítězil 25:23.

Čadovy svěřenky cítily velkou možnost získání alespoň jednoho setu, a tak se po hlavě vrhly i do třetí sady. Diváci opět viděli nebývale vyrovnanou bitvu. Suverénní Turkyně přestaly být na prostějovské půdě tak dominantním týmem a především mladičká Vargasová je doháněla k šílenství.

Agelky se nevzdávaly 
a v závěru se pustily do trháku na 21:18. To už nevydržel kouč Istanbulu Giovanni Caprara a vzal si oddechový čas, tím své svěřenky nabudil. Eczacibasi nakonec vyhrálo i třetí sadu, a to 25:22. „Hosté dokázali využít našich chyb, stejně jako našich horších bloků. I přes porážku však musím ocenit herní posun družstva k lepšímu, volejbal viděli fanoušci rozhodně výborný," dodal Čada.

S výkonem i předvedenou hrou byl spokojený i hostující trenér Giovanni Caprara: „Máme za sebou opravdu velmi těžké utkání a jsem moc spokojen s tím, jak jsme jej zvládli. Zvítězit 3:0 na hřišti tak dobrého soupeře totiž nebylo vůbec jednoduché. Povedlo se to díky tomu, že se náš tým postupně zlepšuje a za poslední tři duely jde neustále nahoru."

Volejbalová Liga mistryň, 2. kolo - skupina C:

Agel Prostějov - Eczacibasi Istanbul 0:3 (-21, -23, -22)
Rozhodčí: Simonovská (Č. Hora), Kovalčuk (Ukr.). Čas: 84 min. Diváci: 1300.
Sestava a body Prostějova: Markevičová 4, Steenbergenová 7, Vargasová 32, Matienzová 7, Borovinšeková 2, Weissová 2, libero Kovářová - Soaresová, Tinklová 1, Herelová 1. Trenér: Čada.
Nejvíce bodů Istanbulu: Boškovičová 19, Ozsoyová 16, Poljaková 9.

Tabulka:
1. Eczacibasi 2 1 1 5:3 178:169 4
2. Police 1 1 0 3:0 75:55 3
3. Casalmaggiore 1 1 0 3:2 103:103 2
4. Prostějov 2 0 2 0:6 121:150 0