Hned úvodní čtvrtina přinesla velmi vyrovnaný souboj. Ostrava se zkraje chopila vedení, ale domácí si jej brzy převzali. Chvilková přetahovaná nevydržela dlouho. Prášil s Pandulou hodili dvě po sobě jdoucí trojky, a tak získali pro svůj tým dílčí vítězství 20:18. Trenér Choleva dokonce pustil na palubovku mladíka Filipa Šmída, který po vzoru svých spoluhráčů, předváděl pěkný basketbal.

„Jsme nemocní, zranění, vykloubení a Filip byl nutností. Neztratil se na hřišti, dobře spolupracoval a byl velmi platným členem týmu, i když přijel po týdnu až na zápas," chválil Šmída trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

I v druhé desetiminutovce se dařilo Orlům. Pandula předváděl své standardně dobré výkony, jimiž držel Prostějov ve vedoucí pozici. Dařilo se i Slezákovi, ale silná Ostrava přece jen zabojovala a díky Wilsonovi otočila skóre na 36:35 pro hostující tým. Závěr půlky patřil právě Slezákovi, kterého podporoval Švrdlík. Po jejích útocích skončil poločas 44:38 pro Prostějov.

Třetí část přinesla bojovnost, a to do obou mužstev. Pohodově hrající Orli si užívali radost ze hry, což se projevovalo především na ukazateli skóre. Cholevovi svěřenci odskočili hostům dokonce o šestnáct bodů, ale Ostravané se nevzdávali a naopak začali dřít a stahovat suverénní náskok Prostějova. Po třetí čtvrtině prohrávali už jen o šest bodů.

Ostravu rozložil Prášil

Závěr sliboval boj až do samého konce. Ale Zbyněk Choleva udělal geniální tah, když opět pustil do hry Jaroslava Prášila. Ten dal v řadě čtyři trojky a svou sérii zakončil dvoubodovým košem. Jeho hra doslova rozprášila protivníka. Hosté již neměli žádné síly na odpověď, dokonce začali dělat ještě větší chyby a jejich manko se rozrostlo na dvacet bodů. Všichni prostějovští fanoušci skandovali „Prášil, Prášil", což basketbalistu ještě víc vyburcovalo. Ostravský Wilson chtěl zachránit alespoň ostravskou čest, ale na konečném stavu 95:82 už nedokázal nic změnit.

„My jsme utkání nezvládli hlavou. Byli jsme nervózní, dělali jsme zbytečné chyby. Prostějov se potom chytl několika trojkami a ve finále nás rozbil Prášil. Kvůli našim chybám dostával moc prostoru, pak se rozstřílel a už jej nešlo zastavit. Musíme se podívat na video a připravit se na sobotní duel v Ostravě. Kluci i já hrajeme první semifinále a je pro nás těžké dostat to z hlav," okomentoval úvodní duel semifinále ostravský trenér Dušan Medvecký.

„Byli jsme v klidu, hráli jsme doma. Série s Levicemi nás posílila, sice jsme se v ní fyzicky nadřeli, ale v jednotlivých situacích jsme si nyní jistější. Byl to těžký zápas, který rozhodly trojky Jardy Prášila. Nebyl to rozhodně jednoduchý duel. Myslím si, že nehrajeme špatně,zvlášť když jsme po nemoci a s různými zraněními. V Ostravě to bude nový zápas, ale pokud budeme hrát,tak efektivně, tak to bude dobré," přál si Zbyněk Choleva.

Semifinále play off basketbalové ligy mužů - 1. zápas:

Prostějov - Ostrava 95:82 (20:18, 44:38, 66:60)
Nejvíce bodů: Prášil 22, Pandula 16, Švrdlík a Bohačík po 13, Marko a Slezák po 11 - Wilson 24, Dufault 19, Číž 18, Barnes 11. Rozhodčí: Dolinek, Paulík, Hruša. Fauly: 19:21. Trestné hody: 24/19 - 18/12. Trojky: 12:12.