Cyklisty ve středu po 167 kilometrech v cílovém městě Alcalá de Guadaira čekal netypický spurt do kopce, v němž Ewan využil dobré práce svého týmu Orica. Na posledních 50 metrech se mu podařilo přespurtovat favorizovaného Němce Johna Degenkolba a dojel si pro premiérovou výhru na Grand Tour.

"Je to neuvěřitelný pocit. Strašně moc to pro mě znamená, že jsem dokázal porazit dva z nejlepších spurtérů na světě. Věděl jsem, že to bude těžké, ale cítil jsem se dobře a můj tým odvedl skvělou práci. Výborně mi pomohli. Když jsem přejel cílovou čáru, byl jsem plný emocí a strašně šťastný," řekl Ewan.

Třetí skončil Slovák Peter Sagan. Lídr bodovací soutěže byl třetí den po sobě mezi nejrychlejším triem - v pondělí vyhrál a v úterý byl druhý.

Radost týmu Orica z Ewanova vítězství kalí ztráta červeného trikotu. Vítěz nedělní etapy Chaves dojel s osmisekundovou ztrátou a o jednu vteřinu ztratil průběžné vedení. To získal Dumoulin, kolega dnes druhého Degenkolba z týmu Giant.

"Myslím, že jsem trošku zdržel ceremoniál, protože jsem byl zrovna na cestě do týmového autobusu, když jsme slyšel v rádiu, že mám červený dres. Neměl jsem to v plánu, pomáhal jsem Johnu Degenkolbovi do spurtu. Nevyšlo to a byl jsem po dojezdu trošku naštvaný. Ale teď mám dres pro lídra, to je skvělé. Po mém pádu na Tour de France je to úžasný pocit," uvedl Dumoulin.

Ve čtvrtek se na Vueltě jede šestá etapa z Córdoby do Sierra de Cazorla o délce 200,3 km. .

Cyklistický etapový závod Vuelta - 5. etapa: Rota - Alcalá de Guadaira (167,3 km):

1. Ewan (Austr./Orica) 3:57:28, 2. Degenkolb (Něm./Giant), 3. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 4. Druecker (Luc./BMC) všichni stejný čas, 5. Rojas (Šp./Movistar), 6. Sbaragli (It./MTN), 7. Pozzovivo (It./AG2R), 8. Moreno (Šp./Kaťuša), 9. Van der Sande (Belg./Lotto), 10. Maes (Belg./Etixx-Quick-Step) všichni -2.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin (Niz./Giant) 17:09:06, 2. Chaves (Kol./Orica) -1, 3. Roche (Ir./Sky) -16, 4. Martin (Ir./Cannondale) -27, 5. Moreno -31, 6. Valverde (Šp./Movistar) -33, 7. Froome (Brit./Sky) -35, 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -36, 9. Quintana (Kol./Movistar) -39, 10. Aru (It./Astana) -52.