"Bronz chutná hodně, protože za tenhle turnaj si zasloužíme medaili víc než dost," řekl Sladký, který byl v osmadvaceti letech třetím nejstarším hráčem po brankáři Tomáši Kafkovi a útočníkovi Milanu Fridrichovi.

Účastník pátého světového šampionátu byl rád, že Češi odčinili sedmé místo z minulého MS v Curychu a navázali na třetí místo z Helsinek z roku 2010. "Byl tu nový model, ten turnaj byl těžší než před dvěma nebo čtyřmi lety. Zahráli jsme si pět šest kvalitních zápasů a já jsem za to rád. Je tu nový tým, mladší generace a stejně jsme bronz urvali, strašně si toho vážím," navázal útočník švýcarského Churu.

Vítkovický odchovanec ocenil, že se mužstvo dokázalo prosadit i s deseti nováčky na velké mezinárodní akci.

"Klobouk dolů před nimi. Na druhou stranu už ten florbal hrají taky nějaký pátek. Jenom se mohli trochu zaleknout té atmosféry, protože mohli hrát poprvé před tolika lidmi. Ale florbalově jsou super, to bylo vidět, že jsme byli dobrý tým," uvedl Sladký, který během turnaje jako pátý hráč v historii překročil stovku startů v české reprezentaci.

Perspektiva týmu je podle něj velká. "Je to naše výhoda. Průměr je 25 let a tým je tak silný už teď, že na tom můžeme hodně stavět. A tyhle zkušenosti z takových zápasů, to se těm hráčům zaryje do hlavy a do dalších zápasů takového ražení přijdou s úplně jinačí hlavou," je přesvědčen Sladký.

Nebál jsem se o výhru

Je prý na čem stavět v přípravě na příští šampionát v Rize v roce 2016 a také na ten domácí o další dva roky později, který Česká florbalová unie získala v Göteborgu. "Takový turnaj na klubové úrovni nikdo nezažije. Jen na mistrovství světa jsou zápasy na takové úrovni, takže je to motivace pro každého hráče v Česku," podotkl Sladký.

V nedělním duelu o bronz se Švýcarskem český tým prohrával po první třetině 0:2 a pak ještě v průběhu druhé části 2:3, ale otočil výsledek na 4:3. "Já viděl po první i druhé třetině, že by nám snad nevadilo prohrávat ani 0:4. Tým má v těch pětkách takovou vnitřní sílu, že jsem se nebál, že ten zápas nevyhrajeme. Měli jsme hlavně psychickou sílu zápas uhrát," prohlásil Sladký.

Byl rád, že o víkendu se i na zápasy, v kterých nehráli domácí Švédové, hala Scandinavium zaplnila. "Florbalová kvalita byla celý turnaj, bohužel ten divácký nával přišel až tento víkend. Ale i tohle stačí, florbal se teprve vyvíjí, já si ty dva zápasy užil," podotkl.

V minulé sezoně hrál ve Švédsku za Jönköping, ale po jeho sestupu z nejvyšší soutěže zamířil do Churu.

Plánuje návrat do nejlepší soutěže světa, ale při mistrovství světa mu o upoutání pozornosti zájemců nešlo.

"My jsme podali hlavně týmový výkon, na jednotlivce se moc nehledí. Já si rád zahrál mistrovství, třešnička byla, že to bylo ve Švédsku. Mám v plánu se vrátit, tak uvidíme, jestli jsem nějak zaujal," dodal Sladký.