Ve Stavangeru bojuje o olympijské místo 16 dvojic v obou kategoriích, do Ria se dostane jen celkový vítěz. Semifinále s Nizozemskem skončilo pro český tým porážkou 0:2 na zápasy. Slukové s Hermannovou duel s dvojicí Braakmanová, Sinnemaová navzdory slibnému začátku nevyšel, v dešti a zimě doplatily na velké množství chyb na servisu.

Slukové s Hermannovou, které na začátku června vybojovaly stříbro na mistrovství Evropy, došly dnes síly. Druhou z nich navíc zradila psychika, neboť se od druhého setu nemohla podáním trefit do hřiště. Chyby sice Hermannová kompenzovala dobrým útokem, jenže potřebný tlak na Nizozemky si Češky nevypracovaly.

"Vyrovnaný zápas s Holandaňkami jsme bohužel nezvládly dotáhnout do vítězného konce a v silném dešti nakonec ve třetím setu prohrály. Nevycházel nám ve zkrácené sadě vůbec servis. Spousta jich končilo v maličkém autu a to nakonec rozhodlo," napsala Sluková. "Věděly jsme, že musíme vyhrát, abychom případně měly ještě šanci zabojovat o finále v rozhodujícím zápasu. To se ale nepodařilo, a tak se popereme alespoň o bronz," doplnila.

Trenér se na Češky zlobil

Rakouský trenér českého páru Simon Nausch se na hráčky po prohře zlobil za špatné servisy v tie-breaku. Ihned po utkání jim v dešti a čtrnáctistupňovém chladu na tréninkovém hřišti dal dvacetiminutový trénink. "Aby si uvědomily, proč prohrály. Příště už se takové chyby tak snadno nestanou. Měly po zklamání slzy v očích, ale nesly to statečně, a proto mají před sebou velkou budoucnost," uvedl Nausch.

Sluková a Hermannová měly za sebou čtyři vyhrané zápasy během dvou dnů a až v pátém prohrály. "Jediné hrály každý den golden match a bylo otázkou času, kdy můžou prohrát. Stalo se, ale přesto jsem na ně hrdý, že to bylo po boji. Soustředíme se na postup do Soči a tam zkusíme naši šanci využít," řekl trenér Nausch.

Šance na Rio ještě je

Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou předtím prohrály i potřetí v turnaji. Tentokrát podlehly první nizozemské dvojici Van Gestelová, Van der Vlistová 1:2, byť také vyhrály první set.

V zápase o bronz české beachvolejbalistky v sobotu nastoupí proti horšímu z dvojice Ukrajina - Rakousko. Majitelky stříbra a bronzu budou o olympiádu ještě hrát od 6. do 10. července na světové kvalifikaci v Soči, kde budou ve hře zbývající dvě místa pro Rio.

Čeští muži vypadli ve Stavangeru ve čtvrtek hned v osmifinále se Švýcary.

Kontinentální pohár v plážovém volejbalu, součást olympijské kvalifikace ve Stavangeru (Norsko):

Ženy - semifinále:

Česká republika - Nizozemsko 0:2
Kolocová, Kvapilová - Van Gestelová, Van der Vlistová 1:2 (18, -15, -10), Sluková, Hermannová - Braakmanová, Sinnemaová 1:2 (19, -19, -11).

Ukrajina - Rakousko 2:1