Co se vám za poslední rok podařilo z vašich úkolů naplnit?
Třeba zachránit majetek. A začali jsme řešit dluhy. Podařilo se nám získat další peníze ze státního rozpočtu. Kapitolu pro sport se nám na rok 2015 povedlo navýšit. S panem ministrem Chládkem jsme jednali hned po jeho zvolení, aby došlo k navýšení, a pan ministr začal konat, což je skvělé.

A dál?
Uspořádali jsme velkou konferenci o nelegálním sázení. Za účasti všech státních orgánů ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti, policie, všech velkých svazů i sázkových kanceláří jsme debatovali o této problematice. Je to velice aktuální, protože v některých státech nejenže se nelegálně sází, ale dochází tam i k vydírání, a dokonce k násilí.

K násilí ale v Česku nedochází, ne?
Zatím ne, my jsme ale raději v předstihu. Vypracováváme národní plán boje proti nelegálnímu sázení, který bychom chtěli veřejnosti představit někdy koncem dubna, začátkem května. Chceme jít případným problémům naproti. Nelegální sázky se netýkají jen fotbalu, nedávno to bylo ve Francii v házené, v USA v basketbalu, jde také o hokej. Je to mor, který sem přichází hlavně z Asie.

Kromě boje s nelegálním sázením chcete vybudovat národní olympijská centra.
My jako unie pro to máme rozhodující majetek, tím je sportovní centrum Nymburk. Probíhá tam transformace, kdy ho vložíme do nového spolku. Bude hlavním místem přípravy českých reprezentantů. Takové komplexní centrum se zabezpečenou zdravotní péčí.

Už teď ale tímto způsobem funguje, ne?
Kdepak. Nymburk tak fungoval před dvaceti lety. Teď je v podstatě vybydlený, není tam zainvestováno. Vůbec neodpovídá dnešní době, není tam žádná zdravotní péče a více než z padesáti procent slouží komerčním účelům.

Jak by tedy měl fungovat?
Chceme, aby tam jezdily všechny svazy, které podepsaly memorandum. Na stavebním úřadě v Nymburce už máme zažádáno o stavební povolení, po transformaci by se mohlo začít stavět. Zároveň máme připraveno národní centrum na Strahově, které se bude týkat atletiky, navíc by tam byla i sídla ČOV, svazů a ČUS. Další centrum je ve Vítkovicích, své centrum budou mít i tenisti a volejbalisti. Pak máme ještě veleúspěšné centrum v Novém Městě na Moravě, které je spojené s biatlonem a dalšími lyžařskými sporty. Dalšími budou vodácké areály Troja a Račice. Uvažuje se ještě o ledovém oválu pro rychlobruslaře.

Horizont, kdy by se vaše plány mohly zrealizovat, prozradíte?
Záleží to na způsobu financování. Jednáme s panem ministrem Chládkem, který tuto vizi velmi podporuje. Budeme jednat i s ministrem financí. Jde nám o to, aby vláda přijala návrh, že chceme navýšení investic o 300 milionů ročně. Měli bychom tak možnost dlouhodobého investování. Firma, která zakázku vysoutěží, bude vědět, že budeme zakázku splácet třeba čtyři pět let.

Budou tyto účty transparentní?
Určitě, uděláme pro to všechno. Chceme, aby veřejnost měla šanci vše sledovat. Budu prosazovat, aby všechny údaje byly na internetu. V minulosti se tady staly dvě negativní věci: jednak předražená O2 aréna a jednak mistrovství světa v lyžování v Liberci. Tyto zkušenosti nejsou dobré. Jsou tady ale i mnohem lepší případy.

Třeba?
Areál v Novém Městě na Moravě, který vybudoval pan Hamza. Bez problému se tu vystavěla i spousta jiných hal. Musíme se opřít o ty, kteří mají zkušenosti. Chceme u olympijského výboru zřídit centrum, které by všechny investice kontrolovalo.

Je tato vláda k vašim plánům přívětivější?
Zatím ano. Jde o to, aby hlavně poskytla finanční plnění. Moje představa je získat peníze hlavně z kurzového sázení a z nelegálních sázek, kde nám reálně uniká více než jedna miliarda korun, která by mohla jít do sportu. Dokonce existuje doporučení Evropské komise, aby peníze ze sázení nemizely ve veřejném rozpočtu, ale šly zpátky do sportu. Myslím si, že když vláda přidá peníze do sportu přes svazy a podaří se nám navýšit peníze do školství, abychom posílili tělesnou výchovu ve školách, bude to dobré.

Někteří učitelé ale říkají, že třetí hodina tělocviku nic neřeší.
Spíš jde o to, aby na školách působili trenéři a děti měly po vyučování sportovní hry formou volné zábavy. Budou vedeny ke sportování po škole a sport se stane součástí životního stylu. Český sport byl postaven zejména na dobrovolnících a pořád na nich staví. Stát se k tomu kdysi zachoval macešsky. Politici vůbec neřešili zabezpečení trénování. Bez trenérů není možné zajistit kvalitní přípravu. Nechali jsme si udělat studii, ze které vychází, že 80 procent financí jde do sportu ze soukromých zdrojů lidé si ho platí sami. V Německu je to 50 procent. Vždyť taky populace pořádně ztloustla.

Mohou pomoci úspěšné olympijské hry?
Myslím, že děti díky olympiádě získaly nové vzory. Je třeba vyzdvihnout dlouhodobou skvělou koncepční práci u biatlonistů předsedy Fiřtíka, trenérů Šikoly a Rybáře a také Jiřího Hamzy. Pak také snowboardistů Marka Jelínka a Jakuba Flejšara. To jsou nadšenci, kteří se tomu věnují. Zároveň vidíme úpadek hokeje, ale zákonitě, protože tady se kolektivním sportům nevěnuje pozornost. Myslím tím pozornost od základní školy. To samé je ve fotbale. Všichni hledají spásu v trenérovi, který je samozřejmě strašně důležitý, ale jestliže nebude systém výchovy, trenéři to nezachrání. Týká se to i basketbalu, volejbalu, házené. Stát pro to musí vytvořit podmínky.

Neměla by se vedení svazů trochu „provětrat"?
Nemám chuť zasahovat svazům do toho, jaké si mají zvolit vedení. Chtěl bych, aby dostaly dostatek peněz a aby se ti schopní dostali nahoru. To je ale věc, do které já nemůžu vstupovat, to si musejí svazy vyřídit samy. To bych se choval jako bývalý ČSTV a já nechci, aby tady nějaký ČSTV vůbec existoval, byla by to cesta zpátky.

Která země by pro nás mohla být inspirací?
Třeba Francouzi. Ti se kdysi v 60. a 70. letech učili u nás, jak vychovávat sportovce. Systém přípravy a financování je dobrý i v Anglii.