V mimořádném opatření (14601/2021) se totiž mimo jiné píše: „Zakazují se spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 20 osob, které se konají převážně ve venkovních prostorech, nebo 10 osob, koná-li se akce převážně ve vnitřních prostorech staveb.

Předchozí věta znamená, že do počtu dvaceti lidí lze sportovat (ale pouze venku, vnitřní sportoviště jsou uzavřené).

V dubnu se otevřou některé obchody.
Od 12. dubna se otevřou některé obchody či zoo. Vláda schválila i rotační výuku

Deník požádal odpovědné politiky o reakci, nicméně odcházející ministr zdravotnictví Jan Blatný ani jeho nástupce Petr Arenberger se k celé záležitosti nevyjádřili.

InfografikaInfografikaZdroj: Deník

A zmatek je na světě. Jist si totiž není nikdo. „Tohle s námi nikdo nekonzultoval,“ řekl Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Za zmínku stojí, že předseda agentury Milan Hnilička měl ve středu právě o uvolnění sportu s Blatným jednat, ale po politickém zemětřesení na ministerstvu ze schůzky sešlo. 

Nyní bude u nového ministra v pořadí - stav nemocnic, vakcína, nový PES… Kam Arenberger zařadí sport, toť otázka. „Situace je alarmující,“ poznamenal Hnilička.

Ilustrační snímek.
Sportovní kluby v problémech. Chybí jim děti a peníze

Zpátky k samotnému opatření, jež má platit od pondělí 12. dubna. Česká unie sportu na žádost Deníku oslovila právníky, kteří se situací (tzn. výkladem textu) zabývají. Miroslav Jansta, šéf střešní organizace, k tomu dodal: „Za dodržení podmínek by mělo jít sportovat.“

Pokud se v dalších dnech nic nezmění, sport po čtyřech měsících zase ožije.