Florbalisté Tatranu Střešovice se postarali na úvod Poháru poháru v Mladé Boleslavi o překvapení, když porazili švédskou Storvretu 6:4. Český mistr rozhodl duel skupiny B ve druhé třetině, v které získal vedení 4:1. Pořádající Mladá Boleslav nastoupí ve skupině A od 19 hodin proti SSV Helsinky.

V ženské kategorii prohrály hráčky FbŠ Bohemians s finským celkem SC Classic 5:11. V zápase zazářila Eliisa Alankoová, která zaznamenala šest branek a jednu asistenci.

Český mistr proti favoritovi, který loni při triumfu na Evropském poháru v Lotyšsku prohrál v základní skupině také s Vítkovicemi (6:7), začal aktivně. V deváté minutě otevřel skóre Von der Pahlen, ale v závěru první třetiny vyrovnal Jacobson. V druhém dějství se nejdříve se dvakrát trefil Marek Vávra, mezitím Von der Pahlen ještě zamířil do horní tyčky.

V přesilovce Švédů pak po Holtzově střele pomohla výborně chytajícímu Kafkovi tyč. V 32. minutě překvapil obranu soupeře Garčar a v úvodu závěrečné části zvýšil po standardce v přesilovce Richter už na 5:1.

Zápas pak na chvíli přerušila stížnost Švédů na oslňující paprsky slunce pronikající do haly a následně se podařilo snížit Öhmanovi a v přesilovce nejlepšímu florbalistovi světa Miku Kohonenovi. V power play ale zamířil do prázdné branky Richter a Švédové už jen v přesilovce zkorigovali výsledek. Střešovice budou potvrzovat postup do semifinále ve čtvrtek proti norskému Tunetu.

Úřadující vicemistryně Bohemians, které startují na turnaji na divokou kartu pro druhého domácího účastníka, držely ještě v úvodu s favoritkami krok. Dokonce vedly po gólu Kamily Bočanové a po dvou trefách Alankoové ještě vyrovnala Adéla Bočanová, ale pak už vládly Finky. V úvodní části si vytvořily tříbrankový náskok, který postupně navyšovaly.

„Nepamatuji si, že bych dala někdy šest gólů. Nestává se to běžně v jednom zápase. Spoluhráčky mi vytvořily šance,“ řekla Alankoová. „Soupeřky nás předčily, my jsme udělali spoustu hrubých a naivních chyb v obraně. Zaplatili jsme za nezkušenost z Poháru mistrů, po vedoucím gólu jsme se trošku pobláznili,“ uvedl trenér Bohemians Jakub Doubrava.

O udržení naděje na postup do semifinále ze skupiny B budou Pražanky bojovat ve středu se švýcarským Rychenbergem. České šampionky Herbadent SJM Praha 11 vstoupí do turnaje ve středu duelem s Djurgaardenem, který v prvním utkání v „áčku“ rozdrtil lotyšské Rubene 14:1.

Pohár mistrů ve florbalu v Mladé Boleslavi

Muži: Tatran Střešovice – Storvreta IBK 6:4 (1:1, 3:0, 2:3), 22. a 27. M. Vávra, 42. a 60. Richter, 9. Von der Pahlen, 32. Garčar – 19. Jacobson, 45. Öhman, 50. Kohonen, 60. Berggren. Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 727.

Ženy, skupina B: FbŠ Bohemians – SC Classic 5:11 (3:6, 1:2, 1:3), 2. K. Bočanová, 9. A. Bočanová, 19. Szotkowská, 28. Černá, 48. Křížová – 6. z trestného střílení, 7., 20., 33., 42. a 60. Alankoová, 10. Rantalaová, 16. Luomaniemiová, 18. Korhonenová, 36. Pöllänenová, 49. Sipiläinenová. Rozhodčí: Rasbrink, Grahn-Gustavsson (oba Švéd.). Vyloučení: 2:0. Bez využití. Diváci: 972.

Skupina A: Djurgaarden IF IBF – Rubene 14:1 (1:0, 10:0, 3:1).