Tomáš Berdych nejprve v duelu týmových jedniček získal úvodní bod a s Martinem Dammem v rozhodující čtyřhře vyhráli první set, ale trofej nakonec skončila v rukou Jihoameričanů. Supertie-break vyhráli José Acasuso a Agustin Calleri v poměru 10:4.

Čeští tenisté mohli získat Světový pohár poprvé v historii samostatné republiky. Počtvrté došli až do finále, ale stejně jako v letech 1996, 1998 a 2003 se jim poslední krok udělat nepodařilo. Při předchozí finálové bitvě s Chile tehdy Jiří Novák a Radek Štěpánek také podlehli až ve čtyřhře. Na listině vítězů tak zatím stále figuruje dvakrát jen bývalé Československo z let 1981 a 1987.

Argentinci vyhráli prestižní týmovou soutěž potřetí v historii, dnes si s trofejí zajistili i prémii 290.000 eur. Poražení Češi se museli smířit s částkou o sto tisíc nižší.

Berdych získal první bod, když porazil antukového specialistu Juana Ignacia Chelu po třísetové bitvě, přerušené v rozhodující sadě na hodinu kvůli dešti, 3:6, 6:3 a 7:6. Nezačal sice dobře a v prvním setu dvakrát neudržel servis, ale od druhé sady převzal dvanáctý hráč světového žebříčku iniciativu, dařily se mu vítězné údery a v tie-breaku při soupeřově podání proměnil druhý mečbol.

"Konečně jsem dneska zase dobře podával. Byl to můj nejlepší zápas, který jsem v tomto týdnu v Düsseldorfu odehrál," řekl novinářům Berdych. "Byl to ale strašně těžký zápas, protože Juan čeká na každou chybu soupeře," dodal jednadvacetiletý tenista.

V následné dvouhře však Calleri zastavil vítězné tažení Jana Hájka při jeho premiérovém startu na Světovém poháru. Na výhru 6:3 a 6:1 mu stačila necelá hodina a čtvrt. Český tenista, atakující první stovku světového žebříčku, se držel jen v úvodu, pak už měl jasně navrch Argentinec.

Rozhodující debl Berdych s Dammem začali výborně a v první sadě soupeřům povolili jen dva gamy. V druhé sadě se jim podařil brejk na 4:2, ale Argentinci nepříznivý vývoj otočili. Ve zkrácené sadě si vypracovali pět mečbolů a hned první po hodině a 22 minutách proměnili. Vítězný tým tak mohl nejvíce oslavovat svého hrdinu Calleriho, jenž se postaral o oba body.

Výsledky - finále:

Česko - Argentina 1:2

Berdych - Chela 3:6, 6:3, 7:6 (7:5), Hájek - Calleri 3:6, 1:6, Berdych, Damm - Acasuso, Calleri 6:2, 4:6, 4:10.