České basketbalistky na přípravném turnaji ve Francii před kvalifikací na olympijské hry znovu prohrály. Po čtvrteční porážce o 17 bodů s domácí Francií v pátek nestačily na dalšího účastníka olympijské kvalifikace Kanadu, které podlehly těsně 64:66, přestože v průběhu zápasu měly i dvouciferný náskok. V přípravě tak mají bilanci dvou výher a pěti porážek.

Úvod zápasu přitom vyšel Češkám podobně jako ve čtvrtek proti Francii, kdy také rychle vedly. Dokonce se v první čtvrtině dostaly do vedení o 12 bodů, jenže pak se přes šest minut nedokázaly trefit do koše a Kanaďanky ztrátu dotáhly.

V tu chvíli zavelela střídající Zohnová, která dala devět z následujících 13 bodů a na dalším koši se podílela získaným míčem. Češky tak znovu lehce odskočily a v druhé půli náskok navýšily na 11 bodů.

Trenér Lubor Blažek v tomto utkání ale dával více prostoru méně zkušeným hráčkám a Kanaďanky toho dokázaly využít. Hnány nejlepší střelkyní zápasu Smithovou dokázaly za tři minuty šňůrou 13:0 otočit skóre na 55:53.

Pak sice Češky znovu odskočily na šest bodů, ale koncovka patřila Kanadě. Nepomohl ani příchod zkušené Vítečkové, která dvě minuty před koncem zaznamenala trojku na 64:63 pro české reprezentantky. Jenže další koš už Češky nepřidaly, zatímco Kanada třemi trestnými hody zápas rozhodla.

"Do utkání jsme nastoupili bez Ilony Burgrové, kterou trápí bolest achillovky. Se zdravotními problémy a bolestí paty se potýká také Jana Veselá. Ta sice nastoupila a úseky, které hrála, odehrála velmi dobře, ale nemohli jsme jí dát větší prostor v utkání," řekl po zápasu trenér Blažek.

"My jsme se proti pivotům soupeře neprosazovali. Právě body z podkošového prostoru nám chyběly. V takovýchto zápasech nemůžeme vyhrávat pouze střelbou z perimetru. Chtěli jsme samozřejmě vyhrát. Je to nepříjemná prohra. Do skóre určitě promluvilo našich 22 ztrát, nezahráli jsme dobrý zápas," hodnotil kouč.

Přípravné utkání basketbalistek na turnaji ve Francii:

Kanada - Česká republika 66:64 (14:21, 28:36, 48:53)
Nejvíce bodů: Smithová 19, Phillipsová a Pilypaitisová po 10 - Vítečková 12, Zohnová, Elhotová a Veselá po 11. Fauly: 16:17. Trestné hody: 15/10 - 10/9. Trojky: 4:5.