Druhé místo v hlasování obsadil Ondřej Rybář, šéftrenér biatlonové reprezentace a vítěz předchozích dvou ročníků ankety. Třetí skončil kouč Petr Novák, který s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou loni slavil tři zlata z mistrovství světa i desátý triumf v řadě ve Světovém poháru na dlouhých tratích. O výsledcích ankety rozhodlo v hlasování 120 členů unie.

"Olympijské vítězství pro mě rozhodně bylo dosavadním vrcholem kariéry," řekl Lacina, jehož nejlepší svěřenec je i mistrem světa a Evropy. Krpálek se stal v Riu jediným českým vítězem, když ovládl kategorii do 100 kg.

Také čtěte: Nadvláda žen skončila. Sportovcem roku je olympijský vítěz Krpálek

Okamžiky z Ria si Lacina občas připomene. "Důležité je, že jsem si po olympiádě oddychnul a nabral síly. Dostavila se chuť do další práce a motivace. Chtěli bychom znovu uspět. S Lukášem i ostatními. Začíná nový cyklus, mistrovství Evropy už je v dubnu," upozornil Lacina.

Třiačtyřicetiletý bývalý judista Lacina startoval na OH v Atlantě 1996, v témže roce získal bronz na akademickém MS. Kariéru ukončil předčasně kvůli problémům se zády. Jako trenér působil nejdříve u juniorů, na ME této věkové kategorie v roce 2003 dovedl k medailím Davida Dubského a Alenu Eiglovou. O rok později přešel jako šéftrenér k seniorům.

Do Síně slávy Unie profesionálních trenérů dnes přibyli Jiří Adam (moderní pětiboj), Jan Bobrovský (basketbal), Milan Bureš (atletika), Svatopluk Henke (cyklistika), Milan Máčala (fotbal), Josef Nalezený (plavání), Marta Novotná (stolní tenis), Kamil Odehnal (zápas, in memoriam), Zdeněk Remsa (lyžování) a Vladimír Vůjtek (lední hokej).

PETR LACINADatum a místo narození: 27. července 1973, Praha
Největší úspěchy: jako závodník účast na OH 1996 v Atlantě, bronz z akademického mistrovství světa 1996, 7. místo na ME 1997; jako trenér zlato z OH 2016, MS 2014 a ME 2013 a 2014, stříbro z ME 2015 a bronz z MS 2011 a 2013 (vše s Lukášem Krpálkem) a bronz z ME 2011 (s Jaromírem Ježkem)
Rodina: ženatý, dcera Viktorka, syn Vítek
Ostatní: s judem začal v sedmi letech, dostal se až do reprezentace, ale kvůli problémům se zády musel předčasně skončit; poté se absolvent FTVS dal na koučování, nejprve v USK Praha, poté u juniorského národního týmu a v roce 2004 byl jmenován trenérem seniorské reprezentace; jako osobní trenér dovedl Lukáše Krpálka k řadě historických úspěchů v čele s tituly mistra světa a Evropy a olympijským zlatem z Ria de Janeiro; jako kaskadér se objevil v několika filmech, je členem trenérské komise Evropské judistické unie i sportovního expertního týmu Českého olympijského výboru.

Přehled vítězů ankety Trenér roku:2013 - Petr Novák (rychlobruslení)
2014 - Ondřej Rybář (biatlon)
2015 - Ondřej Rybář (biatlon)
2016 - Petr Lacina (judo)