Výrok je pro jezdce vysvobozením. "Konečně padlo nějaké rozhodnutí po tom dlouhém a těžkém období, které mám za sebou. Cítím, jak je důležité zdůraznit a podtrhnout, že bylo uznáno, že jsem nejednal se snahou zvýšit svoji výkonnost, ale že šlo o nedbalost, čehož lituji. Především proto, jakou újmu jsem tím způsobil svému týmu," prohlásil Ulissi prostřednictvím svého zaměstnavatele.

Ulissi od samého začátku proklamuje svoji nevinu. Tvrdil, že si před testováním vzal lék na astma (Ventolin), jenž salbutamol obsahuje. "Ventolin je povolený a jeho použití bylo nutné, neboť Ulissi trpěl bronchospasmem," uvedli tehdy zástupci jeho týmu.

Množství salbutamolu ve vzorku pětadvacetiletého jezdce stáje Lampre-Merida mělo hodnotu 1900 nanogramů na mililitr, přičemž povolená hranice je 1000 ng/ml. Test byl proveden po jedenácté etapě Gira, přičemž Ulissi triumfoval v páté a osmé etapě a po sedmnácté etapě ze závodu odstoupil. Na kontě má celkem už tři vítězné etapy na Giru.

Trest platí zpětně s ohledem na to, že stáj jezdce po nálezu provizorně suspendovala až do vyřešení případu. O jeho výši rozhodoval Švýcarský olympijský výbor, neboť právě v této zemi Ulissi trvale žije.