Důkaz? Mezinárodní fotbalová federace FIFA i Mezinárodní olympijský výbor uctí památku zesnulého jihoafrického exprezidenta.

Stáhnou vlajky na půl žerdi. V sídle MOV v Lausanne takto zůstanou tři dny, předseda FIFA Sepp Blatter navíc oznámil, že před nejbližšími mezistátními zápasy budou hráči držet na Mandelovu počest minutu ticha.

Blatter označil politika, který zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let, za jednoho z největších humanistů současnosti. "Sdíleli jsme neochvějnou víru, že fotbal dokáže spojovat lidi v míru a přátelství," uvedl Blatter.

Připomněl, že jedním z posledních Mandelových veřejných vystoupení byla návštěva finálového zápasu fotbalového mistrovství světa v červenci 2010. Tehdy se mu na stadionu v Johannesburgu dostalo nadšených ovací od 90.000 diváků.

Podobně jako Blatter se o nositeli Nobelovy ceny míru vyjádřil také předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. "Byl to nezapomenutelný muž, který chápal, že sport má sílu, aby stavěl mosty a bořil zdi mezi lidmi," řekl Bach.

Soustrast vyjádřil i Berdych

Na Mandelu vzpomínají také ragbisté, podle nichž navždy změnil tvář tohoto sportu. Ten v Jižní Africe hrávali téměř výhradně běloši, Mandela však svým zájmem o ragby dokázal přivést na stadiony i černošské diváky. Právě pořadatelství ragbyového MS v roce 1995, krátce po jeho nástupu do prezidentského úřadu, proto mělo velký význam při sjednocování všech Jihoafričanů.

Jamajský sprinter Usain Bolt označil Mandelu za největšího světového bojovníka. "Naučil nás odpouštět a vštípil nám vědomí, že naši bratři mohou mít jakoukoli barvu kůže," uvedl slavný boxer Muhammad Ali.

Z tenistů vyjádřili soustrast na sociálních sítích mimo jiné bývalé světové jedničky John McEnroe, Andre Agassi, Billie Jean Kingová, Rafael Nadal i současná ženská královna Serena Williamsová. "Co říci na jeho počest? Madiba (Mandelovo kmenové jméno), hrdina a legenda, odešel. Skvělý život," přidal se Boris Becker.

Dvojnásobný vítěz Davisova poháru a sedmý tenista světa Tomáš Berdych umístil na twitter stejně jako nespočet dalších sportovců anglickou zkratku R.I.P. a přidal odkaz na píseň irské kapely U2 nazvanou Ordinary Love, složenou pro film "Mandela: Long Walk To Freedom", který měl nedávno premiéru.

"Vždycky zůstaneš v našich srdcích," napsal první golfista světa Tiger Woods a kondolovala i jeho přítelkyně Lindsey Vonnová, olympijská vítězka ve sjezdovém lyžování. "Ten muž inspiroval generace a další bude inspirovat," řekl norský sjezdař Kjetil Jansrud.