První hráč světa Rory McIlroy zapsal výsledek +2 a je na děleném 52. místě. Lépe začala světová dvojka Jordan Spieth z USA, který je díky -2 spolu s šesti hráči sedmý.

Johnson měl i díky dlouhým ranám birdie a jedno bogey. Stenson ho srovnal poté, co zahrál birdie na čtyřech z posledních pěti jamek. "Míč jsem výborně trefoval a kontroloval a měl celý den spoustu birdie šancí," řekl Johnson, který stejně jako Stenson může případně získat první titul na majoru.

O ránu zpět za vedoucí dvojicí je Američan Patrick Reed, dvě rány ztrácejí další Američané Matt Kuchar, Ben Martin a amatér Brian Campbell.

Nadějně rozehrál turnaj Phil Mickelson. Američan, který by výhrou zkompletoval kariérní grandslam, je se skóre -1 na děleném 14. místě.

"Zahrál jsem první den pod par a můžu být spokojený," řekl golfista, který byl na US Open šestkrát druhý.

A co Američan Tiger Woods? Vítěz čtrnácti majorů potřeboval na první kolo 80 ran, což je jeho čtvrté nejhorší profesionální kolo, a figuruje až na 152. místě. Bývalá světová jednička se tak dál trápí.

Trojnásobný vítěz US Open (naposledy v roce 2008) měl jediné birdie, ale osm bogey a na čtyřparové čtrnáctce dokonce triple bogey.

"Špatně jsem začal a nebyl schopen se z toho dostat. Nehrál jsem vyrovnaně a nejsem moc spokojený, to je jasné," podotkl Woods.

US Open, golfový turnaj major v Chambers Bay (par 70, dotace 9 milionů dolarů) - po 1. kole:

1. D. Johnson (USA) a Stenson (Švéd.) oba 65, 3. Reed 66, 4. Kuchar, Martin a am. Campbell všichni 67, 7. Gribble, Dufner, Spieth (všichni USA), F. Molinari (It.), Warren (Skot.), Luiten (Niz.) a Day (Austr.) všichni 68.