České mistryně tak potvrdily svou zápornou osmifinálovou bilanci, z 11 utkání vyhrály jediné před dvěma lety proti Tarantu. Nyní byly blízko úspěchu především v prvním zápase, odvetu už Galatasaray nepustil.

"Jsme zklamané. Po výkonu v Istanbulu jsme věřily, že tento zápas vyhrajeme. Některé momenty jsme však měly horší. Prohrály jsme doskok, měly jsme více ztrát, to hraje v tak vyrovnaném zápase svou roli," řekla po utkání trenérka Natália Hejková. "Teď se musíme soustředit na zbytek sezony a udržet koncentraci na boj o český titul," dodala.

Zatímco v Istanbulu od začátku dominovaly zejména obrany, v Praze domácí úvod nezachytily. Galatasaray se prosazoval pod košem a brzy získal vedení 11:4. Pražanky však měly pádnou odpověď, výrazně se zlepšily a šňůrou 15:0 naopak samy získaly osmibodové vedení.

Nerozhodilo je ani, když v průběhu jejich šňůry vtrhly do haly na Folimance desítky hostujících fanoušků, který se snažili nacpat na zaplněnou tribunu. Galatasaray i díky jejich bouřlivému skandování manko postupně dohnal a znovu se hrálo vyrovnané utkání.

Ve druhé půli se zápas změnil v opravdový boj a hráčky se doslova rvaly o každý míč. V dresu USK se střelecky chytla Vítečková, která doplňovala hlavní oporu Vaughnovou. V závěru třetí části však Galatasaray předváděl větší klid a i zásluhou zbytečné chyby domácí rozehrávačky Škerovičové utekl na pět bodů.

Galatasaray tvrdě bránil a hlídal Vítečkovou

V úvodu poslední části navíc přišlo dalších pět bodů hostí a dvouciferné manko už se hráčkám USK dotahovalo špatně. Galatasaray navíc s vědomím úvodní výhry zvládal koncovku zkušeně a postupovou výhru už nepustil.

"Když soupeř utekl na 10 bodů, už mi bylo jasné, že to nedopadne dobře. Musely by nám pomoci nějaké trojky, jenže naše střelkyně se těžko prosazovaly přes jejich tvrdou obranu. Navíc střelba byla pod tlakem," připustila Hejková. "Patnáctibodový rozdíl nevypovídá o poměru sil, protože v závěru jsme už hodně riskovaly," dodala.

Hosty dovedla k vítězství španělská pivotka Lyttleová a především nejlepší hráčka Evropy za rok 2011 Torrensová, která odehrála zřejmě nejlepší zápas v této sezoně, do které se zapojila později kvůli dlouhodobému zranění. Zejména v poslední čtvrtině svými protiútoky ničila šance USK na obrat a dala 20 bodů. Navíc skvěle bránila Vítečkovou.

Domácím nepomohlo ani 20 bodů pivotky Vaughnové, která byla v obou duelech nejlepší střelkyní USK.

2. kolo Evropské ligy basketbalistek - 2. zápas:

ZVVZ USK Praha - Galatasaray Istanbul 63:78 (19:17, 27:30, 44:49)
Nejvíce bodů: Vaughnová 20, Vítečková 13, Brunsonová 8 - Torrensová 20, Lyttleová, Wautersová 12, Hardingová 10. Fauly: 19:17. Trestné hody: 17/14 - 15/10. Trojky: 1:4. Konečný stav série: 0:2, postoupil Galatasaray.