Bábek už v Paříži získal bronz na kilometru s pevným startem, stejnou medaili vybojoval i Jiří Hochmann ve vyřazovacím závodu. Naopak Martin Bláha s Vojtěchem Hačeckým v závěrečném bodovacím závodu dvojic na cenný kov nedosáhli a skončili desátí.

Bábek označil zlato za životní úspěch. "Už na startu jsem věřil, že bych mohl na medaili dosáhnout. Od rána jsem byl pozitivně naladěný, nechyběla mi zdravá sebedůvěra. K ní mi dopomohlo třetí místo v závodě na jeden kilometr. Podařilo se mi dobře načasovat formu," řekl ČTK Bábek.

Devětadvacetiletý závodník Dukly Brno byl nejrychlejší v rozjížďce i v semifinále. Ve finále si vylosoval zadní pozici a výhodu maximálně využil. Nedlouho po odstoupení vodiče se dostal do čela a vedení udržel před dotírajícím Ukrajincem Andrijem Vynokurovem až do cíle.

Bábek před osmi lety vybojoval bronz na kilometru na ME do 23 let a v témže roce se jako člen družstva v týmovém sprintu zúčastnil olympijských her v Pekingu. O tři roky později málem přišel o život, když byl po srážce s automobilem tři dny v kómatu.

"Bylo to pro mě velmi těžké období. Jsem rád, že jsem se na dráhu vrátil. Věřil jsem stále v to, že bych mohl dosáhnout ještě na další úspěch. Měl jsem velkou motivaci. Vyplatilo se mi to," dodal Bábek, jenž na loňském ME obsadil při triumfu oddílového kolegy Kelemena v keirinu šesté místo.

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Paříži:

Muži:
Keirin: 1. Bábek (ČR), 2. Vynokurov (Ukr.), 3. Conord (Fr.), …8. Wagner (ČR).
Bodovací závod dvojic: 1. Mora, Torres (Šp.) 51, 2. Kneisky, Thomas (Fr.) 45, 3. De Ketele, De Pauw (Belg.) 44, …10. Bláha, V. Hačecký (ČR) 4.

Ženy:
Sprint - finále: Krupeckaiteová (Lit.) - Vojnovová (Rus.) 2:0 (11,557, 11,595), o 3. místo: Calvová (Šp.) - Degrendeleová (Belg.) 2:0 (11,497, 11,219).
Bodovací závod dvojic: 1. D'Hooreová, Kopecká (Belg.) 36, 2. Kayová, Nelsonová (Brit.) 26, 3. Kesslerová, Wildová (Niz.) 22, …9. L. Hochmann, Machačová (ČR) 4.