S Michalem Plockem se do Mařatic přišli rozloučit jak jeho kamarádi z pražské Dukly, mezi nimiž nechyběl ani jeho spolubydlící Vojta Řimák či dlouholetý osobní trenér Milan Šurý, tak zástupci Českého veslařského svazu v čele s předsedou Dušanem Macháčkem. „Je to obrovská ztráta. Michal byl jeden z nejtalentova­nějších veslařů poslední doby a byl to zároveň i milý a laskavý kluk, který byl vzorem pro mladé veslaře," řekl těsně po tragédii Dušan Macháček. Zaplněnou obřadní síní zněly skladby od Mobyho, Kryštofa či VNV Nation. Na sportovní úspěchy pak krátce zavzpomínali přítomní při videoprojekci v doprovodu písničky We Are The Champions od Queenů.

Řečnický pult pak patřil pouze Michalovu strýci. „Slyšíme tvůj hlas, který vzpomíná na dětství prožívané s otcem Otakarem na mařackých kopcích a vzpomíná na tvé hokejové začátky. Ale osud, ta vnitřní síla, tě táhl jinam, k řece Moravě," popisoval životní dráhu Michala Plocka, která jej dovedla k mnoha oceněním a úspěchům.

Za zbytek rodiny a všechny přátele se tak spíše vyjadřovaly jednotlivé skladby. „Prosím, neodcházej, chci abys zůstal, prosím tě, neopouštěj nás," znělo nejen v refrénu písně Illusion, ale také v srdcích všech pozůstalých až do závěru celého obřadu.

Michal Plocek se narodil 17. dubna 1994. Veslovat začal v deseti letech v Uherském Hradišti. Na řece Moravě se vypracoval až k zisku titulu juniorského mistra světa i Evropy. V roce 2012 triumfoval i na domácím šampionátu, kde v rozjížďce nečekaně vyřadil olympijského medailistu a mistra světa Ondřeje Synka, za jehož nástupce byl považován. Následně jako velký talent přešel do pražské Dukly. V roce 2014 se ve Varese stal mistrem světa v kategorii do 23 let, o rok dříve se na dvojskifu poprvé představil i na MS dospělých. Letos získal na skifu při Synkově absenci druhý titul mistra republiky, spolu s Klangem byl nejrychlejší i na dvojskifu. Letos v červnu se Plocek premiérově představil v seriálu Světového poháru na skifu, když v Poznani nahradil Synka a ve finále dojel na čtvrtém místě. V srpnu skončil třetí na světovém šampionátu do 23 let v Rotterdamu, v září se stal akademickým mistrem světa a v závěru října byl členem vítězné posádky párové čtyřky s kormidelníkem na MS v příbřežním veslování.

Související Tragédie. Veslařský reprezentant Michal Plocek je mrtvý