„Začali jsme pálkaře během zápasů natáčet, chyby nebo úspěšné odpaly si pak pouštíme po trénincích. Vše se snažíme rozebírat," popisuje Luboš Čuhel, předseda klubu Tempo Titans, který však o víkendu prohrál dvakrát se Skokany Olomouc.

Martin Fuksa
Brácha je občas na pěst, ale za rok to bude lepší, říká kanoista Martin Fuksa

Libuje si ve statistikách a číslech. A právě baseball nabízí nepřeberné množství matematického vyhodnocování hráčů. Úspěšnost pálkařů, technika nadhozů, počet ukradených met, strikeoutů, hitů… Tohle všechno Luboš Čuhel analyzuje. V letošním roce mu k tomu pomáhá také video. „U něho si třeba všimnu, že jeden z našich pálkařů má problémy, když mu nadhazovači posílají míč do levé dolní části. Vyhodnotíme to a v tréninku se na to zaměříme. Nebo mu to pošlu písemně do mailu s komentářem," popisuje Čuhel.

Sestava podle počítače

Právě hra s pálkou dělá Tempu v letošním roce spíše problémy – doposud zaznamenali 110 úspěšných odpalů, což je čtvrtý nejhorší výkon. Navíc homerunů dali Titáni pouze dva. „Musíme to zlepšit a hlavně se prosazovat proti slabším týmům, abychom se dostali do nadstavby pro nejlepších šest," burcuje Čuhel, který je milovníkem filmu Moneyball s Bradem Pittem.

Ten se natočil podle skutečného příběhu Billyho Beana, manažera amerického týmu z MLB Oaklandu Athletics, který společně s vystudovaným ekonomem Peterem Brandonem sestavil tým na základě počítačových statistik. „Právě z Oaklandu znám trenéra nadhazovačů Scotta Emersonna, dával přednášky o tom, jak statistku využít pro nadhazovače," doplnil Čuhel, jehož tým prohrál o víkendu dvakrát se Skokany Olomouc (2:4 a 0:1).

Ilustrační fotografie.
Svazům chybí peníze na mezinárodní akce i soutěže pro mládež

Již ve středu však Tempo čeká derby proti Eagles Praha. To se po prohrách s Draky Brno a Arrows Ostrava výsledkově zvedá, o víkendu Eagles dvakrát porazili Olympii Blansko 7:5 a 9:0. „Poslední tým tabulky nás dost potrápil, hlavně v prvním zápase. V tom druhém vytáhlo Blansko asijského nadhazovače, se kterým to také bylo náročné kvůli jeho technickým nadhozům," dodal Daniel Vítek z Eagles, kteří se o víkendu střetnou s Technikou Brno. „Rozhodně se chceme po tomhle týdnu posunout zpátky do první pětky, chceme vyhrát všechny zápasy," přál si Vítek.

Schneider má 500 hitů

Kotlářka Praha o víkendu hrála smírně s Hrochy Brno, nejprve prohráli 3:4 a poté vyhráli 5:2. Mimořádná událost se však stala u jiného brněnského týmu – jubilejní 500. odpal má na svém kontě baseballista Martin Schneider z Draků. Zápis do historických statistik domácí extraligy zaznamenal v pátečním utkání proti Třebíči Nuclears, které dvacetinásobní šampioni vyhráli 9:0.

Rekord v počtu hitů drží ostravský Aleš Navrátil, který jich má více než 800. „Těší mě, že už mám tolik odpalů. Mým cílem je udělat tisíc odpalů, ale to musím být zdravý a hrát ještě hodně let," dodal univerzál Schneider, který se občas objeví i v roli nadhazovače.

Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.
Předseda ČOV Kejval: Situace je naprosto krizová