Olomoučankám, jimž vinou zdravotních i jiných absencí prořídla sestava na pouhých deset hráček včetně dvou liber, vyšel vstup do zápasu; v prvním setu prakticky neustále vedly až o tři body, přesto v jeho koncovce samy čelily postupně hned čtyřem setbolům.

To se jim nakonec zdárně podařilo a po vybojované výhře 29:27 šly do vedení. Jenže ve druhé sadě se situace obrátila, náskok si naopak budoval Tianjin, který vedl až 19:13. Univerzita sice ještě snížila na 22:23, Číňanky už si ale vedení a set nenechaly vzít.

PSALI JSME: Kvalitní prověrka. Volejbalistky Prostějova těsně podlehly čínským mistryním

Ve třetím dějství asijský celek naplno ukázal svou sílu a na jeho konto rychle naskakovaly body (0:4, 1:8, 3:12), aby z toho bylo vysoké vítězství hostí 25:12.

Vysokoškolačky ještě mohly vybojovat alespoň volejbalovou remízu a ve čtvrté sadě k ní i dlouho směřovaly, jenže jim k tomu nestačilo ani vedení 15:11 a 20:17. Od stavu 21:19 už neuhrály ani jednu výměnu a po porážce 21:25 ztratily celý duel 1:3.

Trenér kvituje bojovnost a nasazení

Domácí tým nastoupil v základní sestavě s Orvošovou, Michalíkovou, Sajdovou, Kubínovou, Košickou a Struškovou, na liberu se vystřídaly Přibylová a Sainová a do hry z lavičky zasáhly také Napolitano Šenková a Ćutuková.

„Soupeř byl opravdu vynikající. Na naší straně hodnotím pozitivně především bojovnost a nasazení, tedy až na výpadek ve třetím setu, kdy jsme se nechali odtlačit od sítě a nastartovali jsme soupeře řadou technických chyb. Pozitivně ale hodnotím, že jsme se ve čtvrté sadě dokázali vrátit zpět, i když jsme ji nakonec ztratili," uvedl olomoucký kouč Jiří Teplý.

O nadcházejícím víkendu pořádá Univerzita Palackého malý kontrolní turnaj, na němž se ve své hale střetne s pražským Olympem a Přerovem.

Adam Fritscher