Ministerstvo také vydalo doporučení pro olympioniky i návštěvníky her, jež se uskuteční od 5. do 21. srpna v městech Rio de Janeiro, Brasília, Salvador, Belo Horizonte a Sao Paulo.

"Snažíme se chránit zdraví českých občanů a vést je k zodpovědnosti při cestování a po něm, aby byly před nákazou virem zika uchráněny především těhotné ženy a osoby se sníženou obranyschopností organismu. Také sportovci, kteří budou na olympiádě vystaveni enormní fyzické zátěži a budou reprezentovat naši zemi, si zaslouží podporu," uvedl ministr.

Speciální vyšetření budou mít zajištěno všichni sportovci i členové jejich doprovodu. Krev mohou sportovcům odebrat lékaři olympijského týmu, odběr bude možný také ve středočeské krajské hygienické stanici, odkud budou vzorky odeslány do Ostravy. Jeden test včetně ověřovacího stojí 1200 korun, podle ministra je připraven dostatek peněz, aby ho mohli podstoupit vedle sportovců i všichni členové doprovodu.

Prevence? Repelenty

Riziko spojené s výskytem viru zika si podle šéfa českého týmu a dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora uvědomuje i výprava českých olympioniků.

"Situaci vůbec nepodceňujeme, uděláme vše pro to, abychom sportovce nevystavili riziku. Poslední zprávy Světové zdravotnické organizace a organizátorů z Ria naštěstí mluví o tom, že s příchodem zimního počasí na jižní polokouli počet nakažených virem dramaticky poklesl," uvedl a na důkaz vděku českých olympioniků předal ministrovi barevnou olympijskou košili. Ministr poznamenal, že si ji obleče na příští jednání vlády.

Podle šéflékaře české výpravy Jiřího Neumanna je neúčinnější prevencí zabránit bodnutí komárem. A to jak použitím repelentů, tak pohybem v místech nezasažených komáry. "Například instalujeme do pokojů klimatizace, abychom nemuseli otevírat okna. Důraz také budeme klást na správné použití repelentu, který musí být nanesen jako nejsvrchnější vrstva na pokožce, například až na opalovací krém, protože jinak komára neodradí," řekl.

Všechny sportovce vybaví český olympijský výbor speciálními repelenty, které zabírají na jihoamerické komáry. Všichni sportovci také jsou na doporučení lékařů očkováni proti žloutence A a B. Kvůli obavám z nákazy virem zika nikdo účast na hrách neodmítl. Zda si z preventivních důvodů nechali zamrazit spermie či vajíčka, kdyby se přeci jenom nakazili, výbor nesleduje.