Možná je to tím, že je pole dance sexy a navíc krásně tvaruje tělo. Propadnete mu taky? Tohle atraktivní cvičení si zamilovala řada děvčat závislých na tyči. „Sportovně-umělecká" disciplína má však i své šampionáty a mistryně. Kouzlu tance u tyče však nepropadly pouze štíhlé a mladé ženy, ale také postarší a plnější paní, nebo děti a dokonce i muži. Každého můžeme zpovzdálí obdivovat, ale za krásou u tyče stojí velká dřina a rovněž spousta modřin. Bez nich se to ale neobejde v žádném sportu.

Láska na první otočku zahání strach

Možná se někdo může obávat, že se tanečnice stále pohybuje ve výšce a může kdykoli spadnout na zem. Nestojí to však za úžasný pocit a dávku adrenalinu? „Zhruba rok mi trvalo, než jsem se skutečně odhodlala pole dance vyzkoušet. Pak jsme ale společně s nejlepší kamarádkou ztratily zábrany a šly na první hodinu.

A byla z toho láska na první otočku, která mi zůstala dodnes," mluví o své první zkušenosti tanečnice Lucie Hrachovská. Zapomeňte tedy na strach a tanec s tyčí vyzkoušejte. Na tomto moderním sportovním odvětví je krásné to, že snoubí dohromady různé styly tance a způsoby cvičení. Pole dance tak má nemalé ambice stát se akrobaticko-gymnastickou disciplínou.

Životní lekce a six pack hodný závisti 

„Hlavně si při tanci u tyče může každý vybrat, co je mu nejbližší, a tomu se víc věnovat. Některé dívky raději tančí a improvizují, jiné dávají přednost sportovnější verzi pole dance a jdou si spíš zaposilovat a vypilovat akrobacii," vypráví Lucie Hrachovská. Ač se to na první pohled může zdát nereálné, toto cvičení může dát zapáleným dívkám do života nejen zajímavou zkušenost, krásné tělo, sexy pohyby, ale také životní lekci.

„Pole dance mě naučil překonávat strach a zkoušet nové a mnohdy děsivě vypadající prvky. To využiju i v reálném životě. Díky tanci u tyče jsem poznala několik super slečen, se kterými se už pár let společně hecujeme, nadáváme a porovnáváme si, která z nás si zase udělala větší modřinu či mozol. A v neposlední řadě mám díky pole dance six pack hodný závisti," pochlubila se tanečnice vypracovaným bříškem.

Bez omezení, vše je otázka tréninku 

Pole dance se dá doporučit každému. Nemá prakticky žádná omezení co se týká věku, váhy, výšky nebo pohlaví. „Všechno je jen o tréninku a vůli. Pokud vydržíte prvních několik neúspěšných pokusů a překonáte nervozitu z toho, že cvičíte polonahé, tak se vám to vrátí několikrát," láká Lucie Hrachovská. A k negativům dodává: „Pole dance mnohdy bolí, ale to se dá vydržet. Minimum cvičebního úboru je nutností, jinak se na tyči prostě neudržíte."

Praha 5: Pole HeavenKdy: Dle rozvrhů center
Co: Pole Dance a Pole Fitness, Pole Dance Kids and Teens, Latin Pole Dance, High Heels a další
Cena: Od 220 Kč
Web: poleheaven.cz

Praha 7: Pole školaKde: Bubenská 51
Co: Začátečníci Z1-4, Stř. pokročilí S1-3, Pokr. P1-Masters
Cena: 200 Kč
Web: www.poleskola.cz

Praha 3: Allure StudioKde: Husitská 138/78
Co: Pole, Fun, Fit!, Sexy & Fit!, Flexy is sexy!
Cena: od 200 Kč
Web: pole-studio.cz

Praha 1: Mochna pole dance centerKde: Školská 1
Co: Pole Dance 1, 1/2, 2, 2/3, 3
Cena: od 180 Kč
Web: www.dancenter.cz

Praha 10: Destiny Pole DanceKde: Sportovní 823/14
Co: Begginers 1-2, Intermediate 1-2-3, Advanced 1-2-3, Mix level Adv-int, Miss pole, Black 2 pole, Got Stuck, Intensice, All in 1
Cena: Kurzy na 6 lekcí stojí 1100 Kč
Web: destinypoledance.cz

Praha 2: Firefly Kde: Hálkova 1406/2
Co: Stretching class, exotic high heels, yoga stretch, L1 začátečník, L2-Navazující kurz po L1, L3-Navazující kurz po L2, P1, P2, P3- Navazující kurzy po L5, ADV-Kurzy pro tanečnice, které již absolvovaly kurz P3, L4-Navazující kurz po L3, L5-Navazující kurz po L4
Cena: 140 Kč
Web: www.firefly-poledance.cz