Po dvou letech jste znovu ovládl časovku na mistrovství České republiky. Spokojenost?
Samozřejmě mám radost, ale titulů už jsem pár posbíral, takže to není takové, jako když jsem zvítězil poprvé.

Před druhým Petrem Vakočem jste navíc dojel do cíle o víc než minutu…
Sjel jsem jej někde ve dvou třetinách, on však asi chytl moje tempo a stihl mě předjet. Nakonec jsem jej ještě jednou předehnal. Minuta je celkem výrazný rozdíl, ale stalo se. Petr byl můj největší konkurent a podařilo se mi ho porazit, což představovalo můj cíl.

Vítkovická atletka Simona Vrzalová.
Vytrvalkyně Vrzalová: Účast na Zlaté tretře? Pro mě léčba šokem

S jakým plánem jste do časovky šel?
Snažil jsem se jet svoje tempo tak, abych se dostal na co nejlepší čas. Nechtěl jsem se v první čtvrtině odrovnat, protože byla hodně tvrdá, proti větru a pořád lehce do kopce.

Loni vám šňůřu čtyř titulů za sebou přerušil Leopold König. Usnadnilo vám vítězství, že letos kvůli zdravotním problémům nenastoupil?
To nevím, já se na něj těšil, ale bohužel nedorazil, takže se nedá nic dělat. Nemyslím si ale, že mi jeho absence dopomohla k výhře.

Michael Frolík z Calgary.
Frolík vzpomíná na Nagano: Olympiáda nás mrzí všechny

V časovce jste na republikovém mistrovství zvítězil popáté za šest let. Cítíte se už jako expert?
V konkurenci českých a slovenských závodníků se můžu cítit jako expert, ale tak to není. Závod na čas trochu umím. Záleží, kolik má cyklista sil. O časovce se říká, že je to jízda pravdy, kde se člověk nemůže za nikoho schovat, nelze nic ošidit a každý jede sám za sebe.

Říkáte, že záleží, kolik má cyklista sil, ale přitom jste v květnu absolvoval slavné Giro d'Italia a poté následoval závod Kolem Švýcarska. Odpočinul jste si tedy v nabitém programu dobře?
Od Gira jsem prakticky netrénoval. Před Švýcarskem a po něm jsem se spíš vozil a odpočíval. Před časovkou na mistrovství jsem měl jen čtyři dny volna, kdy jsem také odpočíval. Dvakrát jsem se svezl, ale točil jsem jenom lehce nohama, aby mi neztuhly a zůstaly nastartované.

Účast na červnové Tour de France jste si nerozmyslel?
Kdo bude startovat, rozhoduje hlavně tým, ale pokud by mi po Giru a Švýcarsku řekli, že mám jet i ve Francii, tak bych asi odpověděl, že se na to necítím. Tělo potřebuje taky odpočívat. Kdybych měl závodit tři týdny na Tour, tak budu po tom prvním úplně na šrot.

A co srpnová Vuelta?
Zatím ji neplánuji, nemám ji ani v programu od týmu. Zatím nevím, jestli tam chci startovat. Vuelta je až třetí nejprestižnější Grand tour a nepotřebuji se jí zúčastnit.

PATRIK EL-TALABÁNI