"Zatím se na olympiádu snažím moc nemyslet, abych se zbytečně nestresoval a mohl se naplno věnovat tréninku," řekl Fuksa. Občas se mu to ale nedaří. "Musím se přiznat, že jsem měl dva sny o olympiádě. Až jsem se divil, jak se mi o tom může zdát. Asi někde vzadu v hlavě to je," pousmál se.

Sny má prý často, sportovní ale ne. Co se mu přesně zdálo ale nejprve prozradit nechtěl. "To je tajemství… Poprvé to byla úplně nějaká blbost, nesmysly. Podruhé to byl závod, ale nevím, jak dopadl. Znáte sny," uvedl Fuksa, který si byl na podzim společně s dalšími českými rychlostními kanoisty podmínky přímo v Brazílii prohlédnout.

"Pomůže mi to hlavně psychicky. Vím, do čeho jdu, jaká je tam voda, jaké je tam prostředí. Letos na jaře jsem byl v Miláně, abych se podíval, kde se jede nominace na olympiádu," poukázal na fakt, že si dějiště velkých závodů snaží prohlédnout před akcí pravidelně. "Jsem určitě vděčnej, že jsem tam byl. Hlavně jsem procestoval různé atrakce, už mě to příští rok nebude lákat a budu se soustředit jen na sport," řekl.

V Riu bude mít šanci navázat na úspěchy Martina Doktora, který se v Atlantě 1996 stal dvojnásobným olympijským vítězem. "Něco podobného ale v hlavě nemám vůbec. Od doby, co se změnily tratě na olympiádě, je to skoro nereálné," poukázal na fakt, že zatímco Doktor startoval na tratích 500 a 1000 metrů, aktuálně se místo pětistovky jezdí sprint na 200 metrů.

Osvědčená technika

Současnou kombinaci zvládá jen minimum rychlostních kanoistů a Fuksa je jedním z nich. "Dvě zlaté medaile, to by musel být naprostý zázrak. Samozřejmě, že se pokusím uspět na obou, ale hlavní disciplína je kilometr. Dvoustovka je doplněk," podotkl.

Stejně jako například skifař Ondřej Synek ani Fuksa neplánuje, že by v přípravě na důležitou sezonu něco zásadně měnil. "Jedu osvědčenou techniku, která funguje. Taťka s dědou se ale dohodli, že závěrečnou přípravu asi maličko pozměníme. Nebude to ale nic velkého," řekl rychlostní kanoista, jenž se připravuje pod vedením otce Petra Fuksy a dědy Josefa Fuksy.

Podle všeho jej čeká ale méně závodů. "Nejradši bych jel úplně všechno, klasicky. Bohužel už asi nepojedu závody kategorie do 23 let," uvedl Fuksa, který je známý tím, že startuje na všech závodech, na kterých může a jedním z vrcholů příští sezony pro něj bude i Světový pohár v Račicích.

Momentálně si ale užívá volnější režim. "Prosinec je vždy odpočinkovější. Neznamená to, že netrénuju vůbec, jenom jsou tréninkové dávky maličko lehčí," konstatoval.

Užívá si i Vánoce a věci s nimi spojené. Hlavně cukroví. "S ohledem na váhu se to ale snažím hodně omezovat, ale někdy ochutnám. Mamka dělá cukroví celkem dobrý, to musím zkusit," pousmál se. Aktuálním hitem u Fuksů je prý esíčková roláda.