"Já jsem asi fakt starej," ulevil si dvojnásobný medailista z mistrovství světa, který ve čtvrtek oslavil dvaadvacáté narozeniny. V sobotu si dokonce po závodu musel odskočit, než dal rozhovor novinářům. "Dneska jsem si toho nandal k snídani míň a udělal jsem dobře," řekl. "Včera mi bylo nejhůř v životě, strašně jsem se vydal. Dneska mi zase nebylo skvěle, teď už je to lepší."

Důvodem nezvyklého vyčerpání může být skutečnost, že je sezona na samém začátku a Fuksa není zvyklý na maximální výkony. "Na tréninku úplně naplno nejezdím, asi mi to chybělo," podotkl. "Asi budu muset trénovat s nějakou deblkanoí, aby mi ujeli a já se jich musel držet, abych se vydal a bylo mi blbě na tréninku," žertoval. "Včera jsem neměl sílu ani na hokej (zápas ČR - Lotyšsko), šel jsem v půlce spát," prozradil.

Důvodem může být ale i skutečnost, že na ME jel všechny tratě a jako jediný postoupil do všech finále, navíc kromě zlata vybojoval dvě čtvrtá místa. "Vždycky si nadávám, že to jedu všechno, ale pak si s odstupem času říkám, že jsem se do toho dal, že to zvládnu. Ale pokaždé, když dojedu kilometr a jsem úplně v háji, tak si říkám, že jsem kretén, že jedu ještě další dvě tratě," pronesl s úsměvem. "Ale já jsem hrozně hamižnej," rozesmál se už v dobré náladě.

Prioritou olympijský kilometr

Tu mohl mít i proto, že ve finále pětistovky v neděli porazil všechny své přemožitele z kilometru včetně nejrychlejšího Němce Sebastiana Brendela, olympijského vítěze. "Ale neberu to jako satisfakci. Jsem rád, že jsem vyhrál, to je můj výsledek, není to tak, že bych někomu něco oplácel," podotkl Fuksa.

V sobotu vyhrál rozjížďku na doplňkové dvoustovce a ve finále jen těsně nezískal medaili. "Jsem univerzální, mamka byla sprinterka, taťka taky, já jdu ale do kiláku," ujistil, že olympijská trať je jeho prioritou. Sprint a vytrvalost se v tréninku totiž moc nedají kombinovat. "Jsem nohama na zemi, dvoustovku jezdí gorily, já jsem mezi nima jako nějakej šulin," prohlásil s úsměvem.

Dvoustovka je nicméně také olympijská trať, ale Fuksa zatím nechce mluvit o tom, že by ji jel i na hrách v Riu. "To je daleko, ještě tam nejsem, nebudu to hrotit," řekl. Nyní má jasno alespoň v tom, že na MS v Miláně, kde se o Rio pojede, rozhodně nenastoupí do pětistovky. "A možná dvoustovku, ale to ještě uvidíme," dodal.