Novým trenérem byl jmenován jeho dosavadní asistent Ivan Beneš, který s Blažkem úzce spolupracuje 14 let.

"Nastal správný moment skončit. Český tým je na rozcestí. Je třeba využít tento dvouletý cyklus ke generační výměně. Pro tuto práci musí mít trenér hodně sil a mně ty síly poslední dobou došly," řekl Blažek na dnešní tiskové konferenci.

"Někdo také musí nést odpovědnost za výsledek na mistrovství Evropy. I když jsme přesvědčený, že jsme udělali maximum, tak za jedenácté místo svou odpovědnost přijímám. Proto jsem rezignoval, abych vytvořil podmínky pro práci svého kolegy," dodal.

Pětapadesátiletý Beneš dělal Blažkovi 11 let asistenta v USK Praha a od roku 2009 s ním působil také u reprezentace. Nyní spolu vedou tým VŠ Praha. Bývalý hráč Sparty byl také hlavním trenérem USK a Strakonic. České basketbalistky už koučoval na čtyřech univerziádách.

Nyní před ním stojí úkol připravit národní tým na domácí mistrovství Evropy 2017, na kterém má České republika jako pořadatel jistou účast. První přípravný blok ho čeká 16. až 26. listopadu.

Beneš už Blažka nepřemluvil

"Je to vrchol kariéry a uvědomuji si, že to nebude jednoduché. Domácí šampionát musí být úspěšný. Bude to těžké, protože se Evropa hrozně vyrovnává. Dříve relativně slabé týmy dnes porážejí mocnosti, mezi které jsme patřili. Je to momentálně nejpopulárnější ženský sport. Vím, že jdu s kůží na trh, ale mám do toho chuť a poperu se s tím," prohlásil Beneš.

"Když Lubor přišel s tím, že pokračovat nechce, tak jsem ho přesvědčoval, aby to dotáhl ještě do roku 2017, ale byl tak pevně rozhodnutý, že jsem ho nepřesvědčil," řekl Beneš. "Obměna bude dlouhodobý proces a nemá smysl, abych já v jeho průběhu skončil. Je lepší, když tým povede někdo, kdo u něj může být déle než jen dva roky," vysvětlil Blažek.

"Skončit u reprezentace je vážné rozhodnutí, protože to nejde vzít zpátky. Po těch letech se z této pozice odchází těžko, ale není to unáhlené rozhodnutí, ale dobře promyšlené. Ivan zná dokonale evropský basketbal. Proto jsem přesvědčený, že je to ten správný člověk, aby tým vedl," dodal Blažek.

Jednašedesátiletý Blažek je spolu s brněnskou legendou Janem Bobrovským nejúspěšnějším českým trenérem ženského basketbalu. Jako Bobrovského asistent byl u prvních úspěchů ženské reprezentace na mezinárodní scéně včetně titulu mistryň Evropy 2005. Od roku 2009 pak reprezentaci sám vedl a kromě stříbra na MS dovedl tým i na olympijské hry 2012 a ke čtvrtému místu na ME 2011.

Získal rovněž tři tituly s USK a byl u toho, když pražský celek převzal od Žabin Brno pozici české jedničky. V roce 2012 na klubové úrovni jako hlavní kouč skončil a věnuje se především mládeži a individuálnímu rozvoji hráček USK a VŠ Praha.

U reprezentace Blažek zůstane jako sportovní ředitel. "Budu pomáhat v individuálním tréninku hráček a budu se podílet na koncepci přípravy a na komunikaci s komisí mládeže," uvedl.