V Anglii jsme byli ubytováni v rodinách, které nám poskytovali snídaně a večeře. Já jsem měl bohužel tu smůlu, že právě hostitelská rodina, ve které jsem bydlel, znala pravděpodobně pouze jídla z polotovarů. A z tohoto důvodu byly všechny večeře poněkud jednotvárné a obsahovaly povětšinou hranolky, česnekovou bagetu a kousek pizzy. Pořádek v domě byl na hranici snesitelnosti, což ovšem pramenilo z toho, že jsem prostor pro studenty nesdílel pouze se svým spolužákem, ale s dalšími třemi lidmi, kteří neměli úklid zrovna v lásce.

Jedno jídlo zdarma

Práci jsem měl zařízenou ve volnočasovém centru v hotelu Holiday Inn. Moje práce spočívala v pomáhání na recepci, vítání hostů, vyřizování jejich požadavků, práci s databází hostů, prodeji proteinových a čokoládových tyčinek, a mnoho dalšího. Kromě recepce jsem se musel starat o plynulý chod a čistotu celého prostoru bazénu, posilovny, sauny a šaten. Každý den jsem měl nárok na jedno jídlo z hotelové kuchyně, tudíž mi odpadla starost o zařizování si obědů.

Mezi zaměstnáním a místem bydliště jsem se dopravoval z pravidla autobusem, na který jsem si koupil měsíční jízdenku, protože doprava je v Anglii obecně velmi předražená (To není bohužel názor pouze mne jako turisty, ale shodl jsem se na tom s místními).

Cestování vznášedlem

Volný čas jsem trávil spolu s ostatními lidmi z naší školy. Navštívili jsme Londýn, kde jsme strávili celý den chozením po významných a zajímavých místech. Zajeli jsme se podívat také do Brightonu a cestovali jsme vznášedlem na ostrov nedaleko od Portsmouthu. Kromě toho jsme strávili hodně času chozením po Portsmouthu a poznáváním okolí.

Tato stáž pro mne měla velmi pozitivní výsledek. Nejenom že jsem se zdokonalil v anglickém jazyce, ale také jsem mohl poznat místní kulturu a zvyky, které jsem mohl porovnat s našimi zvyklostmi.
Jsem velice rád, že jsem se mohl stáže zúčastnit, a jsem vděčný programu Erasmus+ za poskytnutí této příležitosti.

Václav Houba
Obchodní akademie, Hotelová škola Turnov
Turnov
Liberecký kraj 
Téma: EU kolem nás