Za velký úspěch prvního evropského společenství takového formátu lze považovat rozšíření do střední a východní Evropy, vytvoření Schengenského prostoru a jiné. Vývoj ale doprovází i krize, které následně mohou mít, a mají, dopad na obyvatele jednotlivých členských států, jako například finanční krize v roce 2008. I na tomto drobném výčtu můžeme pozorovat, jak nepředvídatelné dějiny a vztahy mezi jednotlivými státy jsou ať už v Evropě, či jinde.

Moc a vliv

Prvotním cílem vytvoření Evropské unie bylo zajištění a udržení míru a prosperity. Postupně se společenství začalo snažit o volný trh a větší propojení členských států, čemuž dopomohlo vytvoření Schengenského prostoru, tedy volného pohybu osob. Národy se takto začaly propojovat a dalšímu vývoji evropského národa dopomohla i mezinárodní spolupráce v mnohých oborech a odvětvích. Dle mého názoru, se hodnoty dnešní Evropy lehce posouvají a v posledních letech jde i o moc a vliv. Mír a stabilita jsou takto ohroženy, pokud se podíváme například na vztahy Ruska s Ukrajinou. Přestože se nejedná o členské státy EU, lze říci, že celkovou evropskou politiku tento konflikt ovlivňuje.

U občanů Evropské unie se stále častěji začíná objevovat jistý euroskepticismus, který plyne z pocitu, že je Unie v různých směrech ovlivňuje a omezuje. Tato nespokojenost se bude nadále zvyšovat do té doby, než si přední evropští politici uvědomí, že Unie vznikla pro to, aby sloužila Evropě, ne aby Evropa sloužila ji. Já osobně, bych se k takzvaným „euroskeptikům" zcela neřadila, přestože v jistých bodech ohledně Evropské unie skeptická jsem. Především pokud se jedná o společnou měnu – euro. Nemyslím si, že bylo úplně šťastné rozhodnutí zavázat se k přijetí eura pro všechny státy, nepočítáme-li Británii, která má trvalou výjimku. Po výhře konzervativců v letošních volbách do britského parlamentu je ale velmi pravděpodobné, že Velká Británie z Unie vystoupí. Přišli bychom takto o jeden z nejmocnějších členských států, jednoho z leaderů EU. Za příklad euroskepticismu lze ale také považovat momentální dění ve Francii i jiných zemích.

Posun k lepší budoucnosti

Dějiny a jejich budoucnost jsou velmi nepředvídatelné. Jediné, co by pro nás mělo být jistým ponaučením je minulost, na kterou bohužel lidé často zapomínají. Myslím si, že Evropská unie se dostala do bodu, kdy její rozhodnutí a počínání budou mít velký vliv na její budoucnost. Pokud touto zkouškou projde, bude následovat své původní cíle a hodnoty a nenechá své lídry, aby se zabývali pouze obchodními a tržními zájmy, bude to pro Evropu posun k lepší budoucnosti a funkčnosti společné kooperace. Věřím, že se s tímto Evropská unie zvládne vypořádat, a bude nadále naplňovat své původní cíle a chránit své původní hodnoty.

Zuzana Konečná
Gymnázium a SOŠZE Vyškov 
Vyškov
Jihomoravský kraj
Téma: EU v budoucnosti