Příčinou světové války byla v první řadě světová krize, která postupně ovládla všechna odvětví hospodářství. Svou vinu na bojích nesou i velké kulturní, náboženské a etnické rozdíly mezi státy a národy. Začátek války se datuje k 3. březnu 2030 a trvala devět dlouhých let, v posledním týdnu byly použity nejnovější a nejobávanější zbraně.

Novodobá historie

Pro budování „nového světa" jsou velikou výhodou šťastlivci přeživší v úkrytech. Jsou mezi nimi technici, lékaři, vědci, dělníci, stavitelé i spisovatelé. Jako první začínají spisovatelé na útržky papírů zaznamenávat novodobou historii. Stavitelé s dělníky se věnují troskám z dřívějších budov, z nichž staví nová obydlí. Zpočátku je tendence k anomii, avšak pro zachování života na Zemi spolu lidé po několika dnech úzce spolupracují.

Postupem času se v naší útlé společnosti objevují typické lidské vlastnosti. Každý chce dosáhnout moci a bohatství. Po třech nezdařených pučích se formují politické strany, jejichž účastníci se pro postup na vyšší pozice vzájemně podplácejí. Důsledkem je vytvoření nového podsvětí plného drog, sériových vražd, mučení a násilí, kriminality a prvotních složek bezpečnostních orgánů.

Po vzniku jednotlivých společností se národy sjednocují. Sepisují se nové mezinárodní dohody, smlouvy, objevují se snahy o obnovení mezinárodních organizacích. První je Unie Evropy. Po jejím založení Evropa funguje prakticky jako jeden stát s více národy. Celý kontinent má společnou měnu (tzv. Uni), v čele zasedá nejdříve kontinentální shromáždění s voleným konzulem, později Evropský parlament a Evropský prezident. Společným dorozumívacím prostředkem je jazyk Eurosis, přes kontinent si vzkazy předávají zpočátku pomocí poštovních holubů. Každý členský národ má svoje vlastní vytvořené tradice, jazyk a kulturu. Náboženství téměř neexistuje, zůstávají pouze některé rituály, např. důstojné pohřbívání zesnulých. V čele jednotlivých národů jsou národní výbory.

Skupina rolníků

Společnost je rozvrstvena podle schopností a řemesel do tzv. skupin, příslušnost ke skupinám se zpravidla dědí. Existuje skupina rolníků, která tvoří nejnižší článek společnosti. Nad nimi se nachází skupina řemeslníků a obchodníků, dále skupina kancléřů a na vrcholu stojí skupina politická.

Přestup z jedné skupiny do druhé je možný pouze v případě, že potomek vybočuje svými schopnostmi z rodiny. Neoficiálně je možný za 10 000 Uni (v přepočtu cca dnešních 100 000 Kč), a to pouze u bohatých obchodníků.
Města jsou rozdělena na hlavní, krajní a malá. V hlavních městech sídlí národní výbory a nalezneme v nich skupinu kancléřů a politiků. Krajní města obývají řemeslníci a obchodníci, obvykle se nacházejí na soutocích řek. Malá města vznikají na polích, kde rolníci obdělávají půdu.

Vývojová revoluce

Díky vyspělé předválečné technice brzy vzniká telegraf a dochází k rychlému rozvoji vynálezů. Obyvatelé Unie začínají používat telefony, mobily, později počítače a internet. V roce 2065 probíhá tzv. vývojová revoluce. Pomocí elektromagnetických vln a frekvencí se vytváří nové spojení přes virtuální tabule ovládané speciálním spínačem.
Na závěr bych se vrátila do současnosti. Dnešní společnost trápí mnoho nesnází – konflikty, krize, politické problémy. Doufám, že i přes nynější potíže k válce nikdy nedojde. Dle mého názoru by se nic ve společnosti nezměnilo. Lidé byli, jsou a vždy budou stejní.

Eva Ulrichová
Podkrušnohorské gymnázium, Most
Most 
Ústecký kraj
Téma: EU v budoucnosti