Zaměstnanci a dobrovolníci se zaměřují na práci s lidmi – je zde recepce, kavárna, možnosti prohlídky zámečku a obrovské upravené zahrady, v nichž můžete trávit téměř celý den na pikniku. Mimo jiné tu však dělají i různé další akce, jako jsou koncerty, vánoční a velikonoční akce tvořené především pro děti.

Ve Fota House jsem dělala vše, co bylo potřeba. Pomáhala jsem s administrativou, posílání pozvánek, komunikace s kolegy, třídění dokumentů, výpomoc při akci Alice in Wonderland, či jsem pracovala jako recepční ve front desk.

Neogotická katedrála

Za celou svoji praxi zde v Irsku jsem nepotkala nezdvořilého člověka. Všichni lidé jsou velice milí, ochotní a rádi poradí.
Bydlela jsem společně se svojí kamarádkou ze třídy u velice milé rodiny Bellů, mezi jejichž členy se čítají mladí rodiče se dvěma dětmi a dvěma psy v městečku Cobh, které je slavné díky Titanic Experience Museum – odtud naposledy vyplul Titanic, dále je tu museum o lodi Lusitania, či neogotické katedrále sv. Colmana.

Díky projektu Erasmus+ a Evropské Unii jsme měli hrazeno ubytování a stravu u rodiny, a také dopravu z České republiky do Irska a z Dublinu do Corku a zpět. Ve volném čase jsme poznávali mnoho lidí a okolí, občas jsme zašli i do hospody, kde jsme měli možnost zaposlouchat se do tradičních irských písní.

Na tuto stáž jsme byli připraveni díky kurzům angličtiny ve škole.
V Irsku jsem si výrazně zlepšila angličtinu a naučila se mnoho věcí. Tento čas jsem si velice užila díky lidem, které jsem poznala, protože Irové jsou velmi optimističtí a milí. Byla jsem tu poprvé, ale doufám, že ne naposledy, určitě bych se někdy chtěla vrátit, nebo opět vidět naši náhradní rodinu.

Jana Nováková
Obchodní akademie, Hotelová škola Turnov
Slaná u Semil 
Liberecký kraj
Téma: EU kolem nás