Podstatným cílem Evropské unie je poskytovat svým občanům prostor svobody, bezpečnosti a práva bez vnitřních hranic, ve kterém je zaručen volný pohyb osob. Dalším účelem Unie je podpora hospodářské, sociální a územní soudržnosti a solidarity mezi členskými státy. Česká republika zažádala o členství v EU ve stejném roce, ve kterém jsem se narodil, a to byl rok 1996. Přání o vstupu do EU se České republice splnil dne 1. května 2004. Tato událost měla významný dopad na domácí, politickou a ekonomickou situaci.

Každý rok každý členský stát musí odvádět určitou část peněz ze svého rozpočtu do Evropské unie. Má ovšem také právo žádat o dotace na školství, zdravotnictví, stavby, silnice atd. O dotaci z fondů Evropské unie mohou požádat podnikatelé, města, obce, neziskové organizace i státní organizace. Základem podání žádostí o dotaci je potřeba vytvoření podrobného projektového záměru, zpracování žádosti o dotaci, realizace projektu a následná žádost o platbu.

Pokud žádost i žadatel splňují stanovené podmínky a lhůty, dotaci žadateli poskytne příslušné ministerstvo.
Naše obec a kraj patří pod Regionální operační program (ROP) Jihozápad. Ten slouží k čerpání dotací z fondů Evropské unie. Podporuje projekty v oblastech dopravy, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a cestovního ruchu v Jihočeském a Plzeňském kraji. Obce, města a kraje mohou získat dotace z programů, které mají napomoci ke zlepšení životního prostředí, života obyvatel, dopravní infrastruktury

Tramvajová trať

Mezi projekty, které se již v Plzni a okolí díky dotacím z EU uskutečnily patří například tramvajová trať na Borská pole, dokončení silničního obchvatu, podpora technického vzdělávání na školách, propojení vzdělávacích institucí s místním průmyslem i zavádění vědy a výzkumu do praxe. Peníze z Evropských fondů byly využity i při obnově komunikací a staveb po povodních a při pořizování výstražných a varovných protipovodňových systémů pro obce.

Já osobně si myslím, že největší akcí týkající se Plzeňského kraje ale i mé obce je modernizace stávající železniční trati Praha Německo, která by bez dotací Evropské unie nemohla být vůbec realizována. Na tento projekt bylo vyčleněno z evropských peněz 120 milionů eur.

Díky realizaci tohoto projektu bude zrušena současná mezinárodní trať, která protíná obec Chrást, ve které bydlím, a tím se zvýší kvalita životního prostředí v obci, ale i kvalita života obyvatel, protože se celkově sníží hlučnost a prašnost.
Toto ovšem není jediná věc, která zlepší kvalitu života v naší obci, ale jsou tu už projekty, které byly díky dotacím z EU uskutečněny.

V naší obci Chrást jsou to již tyto dokončené projekty:
– V roce 2014 došlo k zateplení zdí, k výměně dveří a zateplení střešních konstrukcí na budově Obecního úřadu Chrást. Již v roce 2009 díky dotacím došlo k výměně oken a v roce 2012-13 k rekonstrukci otopné soustavy.
– V roce 2010–2013 byl realizován projekt: Moderní škola – rekonstrukce a moderní vybavení učeben.
– Další dotace šla na rekonstrukci a odbahnění rybníka.
– Byla provedena rekonstrukce, modernizace a rozšíření kapacity Mateřské školy Chrást, která probíhala ve dvou fázích; první 2008-9; druhá 2014.
– Byla uskutečněna úprava místní komunikace v Tovární ulici (2005-6) a v roce 2014 také úprava a modernizace místní komunikace ulice Pod Školou.
– V roce 2008 a 2009 se jednalo o Typový projekt ChzechPOINT, jehož záměrem bylo vybudování kontaktního místa pro komunikaci s informačními systémy veřejné správy.
– Dalším dotovaným projektem bylo zateplení zdravotního střediska. V roce 2013 byla provedena tepelná izolace, výměna stávajícího zdroje tepla na elektřinu za tepelné čerpadlo vzduch-voda, výměna oken, dveří atd.
– V budoucnu se plánuje rekonstrukce místní komunikace U školky

Protipovodňový systém

Dotace z Evropské unie pomáhají i v dalších obcích. Například v nedaleké obci Dýšina byl v letech 2014 a 2015 vytvořen digitální povodňový plán a obec si z evropským peněz mohla pořídit varovný a výstražný protipovodňový systém. Zároveň v letec 2011 a 2013 byla stejně jako v obci Chrást provedena rekonstrukce Základní a Mateřské školy. Dříve v roce 2005 byla obci poskytnuta dotace na rekonstrukci komunikace a výsatbu zeleně v obytné zóna v Zahradní ulici.

Peníze z dotací se nevyužívají nejen pro rozvoj vesnic a měst, ale také například pro školy.

Proto bych se chtěl zmínit o projektu, který pomáhá mé škole a který se nazývá „Zkvalitnění odborné přípravy v teoretické a praktické výuce v návaznosti na praxi". Díky tomu bude uvedeno do provozu nové technologického vybavení v těchto učebnách:
– Jazyková učebna pro výuku cizích jazyků a simultánní tlumočení: vznikne zcela nově vybavená učebna, kterou využijí žáci všech učebních a studijních oborů SOUE
– Učebna návrhu a čtení technické dokumentace: vznikne zcela nově vybavená učebna, kterou využijí žáci všech učebních a studijních oborů SOUE
– Dílna průmyslových instalací a pohonů
Veškeré pořizované vybavení bude sloužit odborné praktické a teoretické výuce žáků denního studia. Projekt je realizován v období leden – červen 2015. V současné době probíhá samotná realizace projektu, která je typově již třetí v pořadí

Zneužití dotací

Mimo školství se peníze z fondů EU využívají třeba ve zdravotnictví na pořízení nových přístrojů, na rekonstrukci a výstavbu silnic a mostů. Peníze jsou ovšem využívány i pro kulturní projekty, opravy kulturních památek, na ochranu přírody a na ekologické projekty. Z peněz EU jsou také dotovány neziskové organizace a Místní akční skupiny.

Toto jsou kladné přínosy z dotací EU pro naší republiku. Ovšem jsou tu i případy, kdy došlo k zneužití evropských dotací a peníze byly použity určitými lidmi pro vlastní obohacení.

Doufám, že dotace již nebudou zneužívány a všechny peníze budou využity ve prospěch všech obyvatel v České republice, protože k tomu peníze z EU slouží, aby zkvalitňovaly a zlepšovaly život občanům ve všech státech Evropské unie.

Tomáš Malafa
Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň
Chrást u Plzně
Plzeňský kraj
Téma: EU kolem nás