Kromě otázek, zda stavba rotundu zastiňuje a jestli se do jejího okolí hodí, padla i otázka, zda je vůbec v souladu se zákonem. Stavební povolení zpochybnil Martin Kadrman, viceprezident Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. „S našimi právníky jsme zjistili, že stavební povolení nikdy nemělo vejít v platnost, bylo vydáno nezákonně," uvedl.

Právě na jeho pomoc vsadil petiční výbor, který vytvořili odpůrci stavby. Jejich petici během čtrnácti dní podepsalo přes 1600 lidí. Pár desítek z nich zavítalo na pondělní shromáždění před radnicí, odkud menší skupina vyrazila na jednání zastupitelstva.

Zastupitel Milan Mikolecký toto téma navrhl jako samostatný bod jednání, návrh ale neprošel. Odpůrci dostali prostor v diskuzi a jejich snaha nevyšla naprázdno. Slova starosty Jaroslava Zedníka, že ze stavby „není nadšenej", nebyla jejich jediným úspěchem. Přislíbil také pokácení túje, která rotundu zakrývá. Zastupitelé navíc přijali usnesení, v němž radě města doporučují, aby zvážila podání žádosti o obnovu stavebního řízení.