VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti se ve školách stravují zdravě, ale leccos jim nejede

Chrudimsko, Hlinecko - Nedávno prolétla médii zpráva o vzpouře amerických školáků proti zdravé výživě, kterou jim začali podávat ve školních jídelnách. Podobné rebelie na Chrudimsku zatím nehrozí.

13.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Libor Plíhal

Zdravou, pestrou a především vyváženou stravu zajišťuje takzvaný nákupní koš vydávaný Ministerstvem školství a tělovýchovy ČR. Stanovuje, jaké výživové požadavky mají podávaná jídla splňovat. Legislativně jsou tak stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den. Pro úspěšné splnění požadované normy je třeba 75 procent, ale vedoucí oslovených jídelen se shodují, že čím víc procent splní, tím lépe.

„Pokud školní inspekce odhalí nedodržení normy, jídelna dostane zápis a bude záležet na jejím zřizovateli, jak s ní naloží," řekla Irena Daňková ze Školní jídelny v ZŠ Slatiňany.

Stovky receptů

Jelikož se podle stanovených norem nesmí objevit jedno jídlo na jídelníčku dvakrát během dvou měsíců, všechny školní jídelny mají k dispozici nepřeberné množství receptů, jak zdravě a chutně vařit a zároveň tak splnit požadavky ministerstva.

Jakákoliv snaha o vyváženou stravu však naráží na mlsné jazýčky školou povinných strávníků.

Jídelní překážky

„Luštěniny jsou katastrofa," říká vedoucí jídelny na Základní škole Školní náměstí v Chrudimi Eva Pertlíková. Irena Daňková ještě na seznam neoblíbených potravin doplňuje rybu. Obě však mají podobné postupy, jak mlsouny nalákat.

„Snažíme se o různé úpravy, třeba smaženou rybu snědí, a k luštěnině dáváme dobrý párek, vaříme šoulet a podobně, aby to snědly," popisuje návod Eva Pertlíková. Podle jejích slov se ale situace postupně zlepšuje a luštěniny už takovým propadákem nejsou.

„S osvětou by se mělo začít v rodině, aby myslela zdravě. Je vidět, že některé děti jsou vychovány na hodně moderní stravě, třeba pizzou, a už nejsou zvyklé na rajskou nebo svíčkovou. Pokud nemají babičku, tak jsou schopné sem přijít a plakat, že mají červenou omáčku. Jsou to výjimky, ale existují."

Pokrmová osvěta

Školní jídelny se tak rázem pasují do role propagátora různých jídel. Školáky doslova učí jíst nové druhy pokrmů, se kterými se dosud nesetkali. Například šmakouna, cizrnu nebo kuskus.

Všechny jídelny se shodují v tom, že nad novinkou se strávníci vždy ošklíbají, ale postupně jim zachutná.

„Klasika zůstává svíčková, knedlo zelo vepřo, jsme Češi, ale snažíme se to často obměňovat. Normy na školní vaření už nejsou tak striktní, nyní si dokonce můžeme sestavit své vlastní, jinak bychom nevyzkoušeli naprosto nic. Můžeme si tak sepsat vlastní jídelníček, jen musí splnit nákupní koš," dodává Eva Pertlíková.

LUKÁŠ VANÍČEK

Autor: Redakce

13.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
72 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

V Bruselu se jedná o jednotném postupu Evropské unie při brexitu

V hlavním městě Belgie a EU se dnes schází k jednání 27 členských států Evropské unie. Mají dohodnout taktiku, jak bude dvouleté období odchodu Velké Británie z unie vypadat. Ale už před jednáním poslal Britům vzkaz například německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Otevřene řekl, že na rovné podmínky, které mají stávající zbylé země unie musí Velká Británie zapomenout. Ta by měla definitivně ukončit své členství na jaře roku 2019.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies