Pacienty by mohly převzít jiné nemocnice Pardubického kraje.

„Situace je z našeho pohledu nevynucená. Poté, co se dvě atestované lékařky odhodlaly jít do soukromých ordinací, přestalo oddělení splňovat kritéria daná odbornou pediatrickou společností," uvedl ředitel Litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil.

Podle něj nejde o žádný krok, který by ohrozil malé pacienty. „Nepovede to k žádné likvidaci nemocnice nebo oddělení. Pokud se nám lékaře nepovede sehnat, zajistíme péči v okolních nemocnicích, které mají na dětském oddělení nevyužitou kapacitu," dodal Vylíčil. Situaci nemocnice řeší ve spolupráci s krajem i městem, které nabídlo případným zájemcům i byt.

O situaci v Litomyšli jednala představenstva krajských nemocnic a dohodla se na případném převzetí pacientů na ostatních pracovištích ve Svitavách, Ústí nad Orlicí a Pardubicích, aby nebyla ohrožena dostupnost péče. „Tyto kroky se nijak netýkají připravované restrukturalizace nemocnic akutní péče, ale vyplývají z personální situace v této nemocnici," uvedla Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů krajského úřadu.