VYBERTE SI REGION

Gastronomický festival hostí i v pardubickém Bonté. Jako jediní v kraji

Pardubice - Bonté znamená ve francouzštině dobré. Ovšem tříchodové menu, které v pardubickém restaurantu Bonté připravili pro pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, je více než jen dobré. Je vynikající.

20.1.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Lukáš KollmanFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Festivalové menu
• Filátko ze sumce se smržovým máslem, pěnou z uzeného úhoře, špenátové taštičky se zeleninovým ragú
• Kachní prsa na sušených hruškách, dušená červená řepa, kynuté bramborové knedlíčky se slaninou
• Hovězí oponka sous-vide s kakaovými boby, lanýžovou pěnou a kroketou z kachních jater foie gras

Začíná to už drobným předkrmem, který je pozorností podniku, a pokračuje třemi hlavními chody, od filátka ze sumce přes kachní prsíčka až po hovězí oponku. Všechny jsou chuťově vybroušené, nejvíce si ovšem návštěvníci pochvalují kachní prsa na sušených hruškách.

Poradí s výběrem vhodného vína

Před hostem leží karta s festivalovým menu, kde je ke každému chodu doporučeno i vhodné víno. Na výběr je vždy ze dvou vín – jednoho českého a jednoho zahraničního, detaily může host vyzvědět od číšníka. Dvě sklenky jsou v ceně degustace, tu třetí si musí návštěvník zaplatit. Sympatické je, že obsluha nenaúčtovala to nejdražší víno, ačkoliv přišlo na řadu až jako poslední.

Bonté je v letošním roce jedinou restaurací Pardubického kraje, která se gastronomického festivalu účastní. Loni byla zástupcem kraje ještě restaurace hotelu Aplaus v Litomyšli.
Je vidět, že mnozí návštěvníci berou festival jako zážitek, nejdou se do restaurace jen najíst. Focení objednaných pokrmů je dnes už skoro samozřejmostí, ale někteří ze sobotních návštěvníků festivalu projevili zájem i o fotografii s šéfkuchařem Bonté Lukášem Kollmanem. Ten jim ochotně zapózoval, ještě přidal vysvětlení, co je to vlastně ta hovězí oponka.

Vzhledem k tomu, že prodej poukázek na festival startuje na začátku prosince, staly se tyto poukázky pro mnoho návštěvníků ideálním vánočním dárkem. Degustační menu v některé z prvotřídních českých restaurací jistě potěší, navíc je nákup poukazu praktický i pro kupujícího. Vše může zařídit doma u počítače a vyhne se tak tradičnímu předvánočnímu šílenství v obchodech.

Autor: Lukáš Dubský

20.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Labutě na Vltavě v Praze.
AKTUALIZOVÁNO
14

Potvrzení další nákazy ptačí chřipkou může být jen otázkou hodin

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
5 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Ze silnice mrazivé vězení, v Tunisku uvízlo v autech asi tisíc lidí

Mrazivé počasí netrápí pouze Evropu, ale i Afriku. Silné sněžení uvěznilo na severovýchodě Tuniska na silnicích kolem tisíce lidí. Sněhové jazyky zkomplikovaly dopravu na několika místech včetně hlavní dálnice v provincii Dženbúba. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies