VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický festival hostí i v pardubickém Bonté. Jako jediní v kraji

Pardubice - Bonté znamená ve francouzštině dobré. Ovšem tříchodové menu, které v pardubickém restaurantu Bonté připravili pro pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, je více než jen dobré. Je vynikající.

20.1.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Lukáš KollmanFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Festivalové menu
• Filátko ze sumce se smržovým máslem, pěnou z uzeného úhoře, špenátové taštičky se zeleninovým ragú
• Kachní prsa na sušených hruškách, dušená červená řepa, kynuté bramborové knedlíčky se slaninou
• Hovězí oponka sous-vide s kakaovými boby, lanýžovou pěnou a kroketou z kachních jater foie gras

Začíná to už drobným předkrmem, který je pozorností podniku, a pokračuje třemi hlavními chody, od filátka ze sumce přes kachní prsíčka až po hovězí oponku. Všechny jsou chuťově vybroušené, nejvíce si ovšem návštěvníci pochvalují kachní prsa na sušených hruškách.

Poradí s výběrem vhodného vína

Před hostem leží karta s festivalovým menu, kde je ke každému chodu doporučeno i vhodné víno. Na výběr je vždy ze dvou vín – jednoho českého a jednoho zahraničního, detaily může host vyzvědět od číšníka. Dvě sklenky jsou v ceně degustace, tu třetí si musí návštěvník zaplatit. Sympatické je, že obsluha nenaúčtovala to nejdražší víno, ačkoliv přišlo na řadu až jako poslední.

Bonté je v letošním roce jedinou restaurací Pardubického kraje, která se gastronomického festivalu účastní. Loni byla zástupcem kraje ještě restaurace hotelu Aplaus v Litomyšli.
Je vidět, že mnozí návštěvníci berou festival jako zážitek, nejdou se do restaurace jen najíst. Focení objednaných pokrmů je dnes už skoro samozřejmostí, ale někteří ze sobotních návštěvníků festivalu projevili zájem i o fotografii s šéfkuchařem Bonté Lukášem Kollmanem. Ten jim ochotně zapózoval, ještě přidal vysvětlení, co je to vlastně ta hovězí oponka.

Vzhledem k tomu, že prodej poukázek na festival startuje na začátku prosince, staly se tyto poukázky pro mnoho návštěvníků ideálním vánočním dárkem. Degustační menu v některé z prvotřídních českých restaurací jistě potěší, navíc je nákup poukazu praktický i pro kupujícího. Vše může zařídit doma u počítače a vyhne se tak tradičnímu předvánočnímu šílenství v obchodech.

Autor: Lukáš Dubský

20.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Napadení seniora.
6

Mladý cizinec zkopal seniora na zastávce. Nechtěl se nechat okrást

František Rajtoral
AKTUALIZUJEME
10

Smutná zpráva. Fotbalista Rajtoral spáchal sebevraždu

Severokorejci: Jsme připraveni potopit americké lodě

Pchjongjang se dnes nechal slyšet, že je připraven potopit americkou loď, která demonstruje svoji vojenskou sílu u korejských břehů. K americké letadlové lodi u břehů Severní Korey se včera připojily dvě japonské, kvůli cvičení v západním Pacifiku. Japonsko má v Asii druhou největší ozbrojenou flotilu, hned po Číně.

Nelegální tunningový sraz: policie musela zasahovat

Kvílení pneumatik, řev trápených motorů a hlasitá muzika. V Mladé Boleslavi, na parkovišti marketů Obi a Albert v ulici Na Radouči, si dali nenahlášený sraz příznivci tunningu, aby se navzájem pochlubili svými vyšperkovanými vozy. 

Jablonec selhal, od Příbrami dostal čtyři góly. Opět jí pomáhá zachránit ligu

Jablonec nad Nisou – Nejhorší tým fotbalové ligy si vyšlápl na Jablonec. Příbram nasázela na Střelnici čtyři góly, zvítězila 4:2 a po 25. kole opustila poslední příčku.

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

Ze třiaosmdesátihektarového statku v Mistříně na Hodonínsku se museli přestěhovat za jeden den. V roce 1951 jim ho totiž vzali komunisté při akci Kulak. Při ní zabavovali majetek všem velkým statkářům, aby vytvořili státní hospodářství. „Bylo nás devět. Vojáci nás převezli na samotu u Jestřabice na Kroměřížsku, která měla jen jednu místnost," vzpomíná šestaosmdesátiletá Eliška Kolečkářová na dobu, kdy jí bylo osmnáct let. Jejího otce letos hodonínský okresní soud rehabilitoval a očistil jeho jméno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies