Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hylvátský pivovar znovu ožívá

Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.

26.8.2013
SDÍLEJ:

Bývalý hylvátský pivovar prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Foto: Jan Pokorný

První návštěvníci se o tom budou moci přesvědčit zřejmě z kraje příštího roku.

I bez evropských milionů

Pro získání rozsáhlého objektu musel nejprve Tomáš Teplý absolvovat zdlouhavou exekuční dražbu a poté nepopulární „kolečko" s úřady. „Nezažil jsem u toho nic hezkého," vzpomíná s odstupem času profesí stavař, který se před zahájením oprav musel vypořádat se dvěma rodinami nepřizpůsobivých občanů. A především se skutečností, že evropské miliony, o něž prostřednictvím dotačního titulu usiloval, do Hylvát nedoputovaly. „Byl jsem z toho ze začátku trochu rozčarovaný, domnívám se, že by si objekt peníze zasloužil. Na druhou stranu, investuji sám ze svých prostředků, dává mi to obrovskou svobodu. Evropské peníze hodně svazují. V průběhu stavby se mohu rozhodnout pro nejrůznější změny a nemusím improvizovat, jak to u dotačních staveb leckdy probíhá," zmiňuje úskalí čerpání dotací z Evropské unie a dodává: „Objekt sice není památkově chráněný, ale chováme se k němu, jako by byl. Vše je původní. Na jedné straně cihlu vybouráme, na druhé ji použijeme."

Za rok restaurace, za dva pivovar

Vlastní práce na budoucím „srdci Hylvát" začaly v lednu letošního roku a postupně nabírají na obrátkách. Rekonstrukce je náročná a časově zdlouhavá, neobešla se bez opravy kanalizace, vodovodů, elektriky, hodně péče vyžadovala také děravá střecha. První ze tří základních etap by však měla být hotová ještě letos. „Zahrnuje vybudování kavárny a pivnice s malou přípravnou, zvelebení dvora, opravy fasády. Už máme restaurovaná i původní vstupní vrata," říká spokojeně Tomáš Teplý a pokračuje: „Práce na kavárně je už odvedená, a to i díky velké pomoci architekta Alexandra Kozáka. První návštěvníky bychom mohli reálně přivítat na začátku příštího roku," odhaduje majitel možný čas zahájení provozu.
V pivnici chce zatím hylvátský patriot nabídnout štamgastům některou z osvědčených značek. Neznamená to ale, že by rezignoval na svůj hlavní sen – natočit zákazníkům nefalšovaný ústecký půllitr. „Minipivovar je pořád hlavní věc, o kterou usilujeme, přijde na řadu ve třetí etapě roku 2015. První půllitr čepuju já!" neskrývá nadšení   Tomáš Teplý, pro kterého je pivovar, jak říká s nadsázkou, jedním z jeho dětí. Upřesňuje ještě, že příští rok, v rámci druhé části rekonstrukce, obohatí areál velká restaurace přibližně pro sto osob. „Prostory pivovaru, staré klenby a duch samotného objektu jsou pro ni jedinečné," míní majitel.

Tomáš Teplý má
 i další plány

Nápady rozhodně Tomáši Teplému neschází, podle svých slov by dal rád okrajové čtvrti něco, čím by se mohla pochlubit. Ubytovací kapacity, místo pro pořádání veřejných trhů, kulturních akcí, to vše by mohl dům číslo popisné 1 obsáhnout. „Součástí dvora je i věžička s pódiem, kde by se mohla konat různá hudební vystoupení. Objekt má zkrátka obrovský potenciál, ve hře jsou i následné etapy jeho využití," uzavírá budoucí pivovarník.

JAN POKORNÝ

Autor: Redakce

26.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kim Čong-un a Donald Trump
1 11

USA popřely, že by vyhlásily KLDR válku. Jde o absurdní tvrzení, reagovaly

Místopředseda klubu ANO Radek Vondráček
4

ANO je premiant Rekonstrukce státu

Rybníků v zemi přibývá. Krčína ale překonáme stěží

/INFOGRAFIKA/ Vodní plochy v Česku se za poslední dvě desítky let rozrostly o 6,5 tisíce hektarů. Stát podporuje stavbu dalších nádrží, chce tak bojovat se suchem.

Kominíků je dost. Pozor však na nájezdníky

/ROZHOVOR/ Lidé často ve víru letních radovánek zapomínají, že si do zimy musejí nechat vyčistit komín. Co mají dělat v případě, že se sazí chtějí zbavit až na poslední chvíli před začátkem topné sezony? Kde muže v černém najít, poradil kominický prezident Jaroslav Schön.

Polovina Čechů si pěstuje své plodiny. Vede Vysočina

/ANKETA/ Moderní doba Čechy nepřipravila o chuť pěstovat si vlastní plodiny. Jejich pěstování se věnují tři pětiny z nich. Vyplývá to z průzkumu, který vypracovala společnost Ipsos. Oslovila osm stovek respondentů.

Smrtelné nehody chodců. Nejvíce jich umírá v noci

/INFOGRAFIKA/ Nejdříve ta lepší zpráva: počet mrtvých při dopravních nehodách obecně spíše klesá. Ta horší: pořád se výrazně nedaří snížit úmrtí chodců. Loni zemřelo při nehodách 545 lidí (nejméně od roku 1961), z čehož 111 bylo chodců. A viník? V 90 případech to byl řidič, chodec v 21 případech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení