VYBRAT REGION
Zavřít mapu

I teď lze vyrazit do lesů na jedlé houby, které ani mráz nezničí

Chrudimsko - Ačkoliv panuje zima, stále je možné v lesích najít řadu jedlých a chutných hub, které díky mírnému počasí rostou v poměrně hojných počtech.

28.1.2015
SDÍLEJ:

Penízovka sametonohá.Foto: Jiří Laštůvka

Na kmenech stromů vyrůstá například penízovka sametonohá „Je to krásná oranžová houbička, která se nedá s ničím splést. Potom například klasická hlíva ústřičná a v místech, kde není sníh, už roste penízovka smrková, která se začíná objevovat na konci února a v březnu, kdy začíná obleva. A viděl jsem i třeba třepenitku makovou," říká mykolog Jiří Laštůvka alias Kudláček.

Malinké houby, jako například penízovka sametonohá jsou vhodné zejména do polévek. Používá se z ní pouze klobouček, třeň je příliš tuhý. Vařením získává houba jemně kořeněnou vůni a má léčivé účinky posiluje imunitu a působí proti tumorům.

Na řízky i do sklenic

Hlíva ústričná.„Plodnice hlívy ústřičné je možné použít ve všech úpravách: klobouky lze smažit jako přírodní a obalované řízky a drobně nakrájené třeně lze použít pod maso, k dušení, do polévek, omáček i karbanátků. Hlíva ústřičná je velmi vhodná ke sterilizaci na kyselo se zeleninou," uvádí mykolog Laštůvka ve svém elektronickém fotoatlasu.

Výše zmíněné houby patří k takzvaným zimním druhům, kterým výkyvy teplot nevadí a podle Jiřího Laštůvky mají jinou strukturu dužniny a jejich atomy se při zmrznutí štěpí jinak než u letních hub.

Například hřib obecný proto už v lesích nenajdeme, protože ten se při poklesu teplot pod nulu rozpadne. „Kolega mi však nedávno poslal fotku, když našel lišku obecnou, ale nebral ji," poznamenává hlinecký mykolog s tím, že přemrznuté letní houby se již nesbírají a hned vysvětluje proč: „Je to podobné, jako když vyndáte potraviny z mrazáku. Začnou se pomalu rozkládat a vznikají bakterie, které vyvolávají zvracení, průjmy a podobně," říká Jiří Laštůvka.

Zimní houby mají rády teploty nad nulou, a tak se hojněji vyskytují v nižších polohách, například v údolí Chrudimky, kde i v noci tolik nemrzne.

Autor: Lukáš Vaníček

28.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies