VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

30.4.2014
SDÍLEJ:

Smržům se teď daří.Foto: Deník

V pondělí 5. května choceňský mykologický klub na zámku slavnostně otevře pravidelnou pondělní poradnu. Otevřená bude vždy od 16 do 18 hodin.

Rostou v parcích i mulčovací kůře

Jarní houby rostou především na okrajích lesů, v listnatých hájích, prosvětlených jasanových porostech, pod hlohy, ale třeba i ve stromořadích, parcích, a dokonce na zahrádkách v mulčovací kůře.

„Končí růst kačenky české, ještě tenhle týden jsem ji našel. Ještě se dají najít také smrže – smrž špičatý a obecný. Ale hlavně teď začíná sezona čirůvky májovky, to je typická houba tohoto období. Také se objevuje závojenka podtrnka. Mnozí houbaři sbírají choroš sírovec žlutooranžový, který se začal objevovat na listnatých stromech," seznamuje s jarními houbami Libor Tmej. Najít se dají i špičky obecné, hnojníky nebo opeňka měnlivá.

Pomalu se začínají objevovat i hřibovité houby. „Už jsou první hříbky, hřiby kováři, našly se na Borohrádecku. Předpokládám, že do poloviny května se objeví hřib dubový, sem tam nějaký kozák," láká do lesa Libor Tmej.

Na mnoha druzích jarních hub je možné si pochutnat. V kuchařkách i na internetu najdete recepty na omáčku nebo kulajdu z májovek, smrže na másle či majoránce, nadívané smrže, vyzkoušet můžete řízky ze sírovce žlutooranžového…

Recept na nadívané smrže

200 g uzeného bůčku
200 g smržů
100 g jater
1 malá cibule, majoránka
1 rohlík, strouhanka
0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.

Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka. Zdroj: www.mkchocendruhe.estranky.cz

Autor: Šárka Mikulecká

30.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Pohledem Realistů: Naše ambice jsou realistické

V minulých dnech jsme začali s představováním naší strany. Máme za sebou Prahu, Ostravu a Brno, další místa nás čekají. Svým příznivcům i široké veřejnosti podrobně vysvětlujeme svá východiska, plány i cíle. I naše ambice. 

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies