VYBERTE SI REGION

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

30.4.2014
SDÍLEJ:

Smržům se teď daří.Foto: Deník

V pondělí 5. května choceňský mykologický klub na zámku slavnostně otevře pravidelnou pondělní poradnu. Otevřená bude vždy od 16 do 18 hodin.

Rostou v parcích i mulčovací kůře

Jarní houby rostou především na okrajích lesů, v listnatých hájích, prosvětlených jasanových porostech, pod hlohy, ale třeba i ve stromořadích, parcích, a dokonce na zahrádkách v mulčovací kůře.

„Končí růst kačenky české, ještě tenhle týden jsem ji našel. Ještě se dají najít také smrže – smrž špičatý a obecný. Ale hlavně teď začíná sezona čirůvky májovky, to je typická houba tohoto období. Také se objevuje závojenka podtrnka. Mnozí houbaři sbírají choroš sírovec žlutooranžový, který se začal objevovat na listnatých stromech," seznamuje s jarními houbami Libor Tmej. Najít se dají i špičky obecné, hnojníky nebo opeňka měnlivá.

Pomalu se začínají objevovat i hřibovité houby. „Už jsou první hříbky, hřiby kováři, našly se na Borohrádecku. Předpokládám, že do poloviny května se objeví hřib dubový, sem tam nějaký kozák," láká do lesa Libor Tmej.

Na mnoha druzích jarních hub je možné si pochutnat. V kuchařkách i na internetu najdete recepty na omáčku nebo kulajdu z májovek, smrže na másle či majoránce, nadívané smrže, vyzkoušet můžete řízky ze sírovce žlutooranžového…

Recept na nadívané smrže

200 g uzeného bůčku
200 g smržů
100 g jater
1 malá cibule, majoránka
1 rohlík, strouhanka
0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.

Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka. Zdroj: www.mkchocendruhe.estranky.cz

Autor: Šárka Mikulecká

30.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Vladimír Putin
1

Moskva čeká brzký telefonát Trump-Putin

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies