VYBERTE SI REGION

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

30.4.2014
SDÍLEJ:

Smržům se teď daří.Foto: Deník

V pondělí 5. května choceňský mykologický klub na zámku slavnostně otevře pravidelnou pondělní poradnu. Otevřená bude vždy od 16 do 18 hodin.

Rostou v parcích i mulčovací kůře

Jarní houby rostou především na okrajích lesů, v listnatých hájích, prosvětlených jasanových porostech, pod hlohy, ale třeba i ve stromořadích, parcích, a dokonce na zahrádkách v mulčovací kůře.

„Končí růst kačenky české, ještě tenhle týden jsem ji našel. Ještě se dají najít také smrže – smrž špičatý a obecný. Ale hlavně teď začíná sezona čirůvky májovky, to je typická houba tohoto období. Také se objevuje závojenka podtrnka. Mnozí houbaři sbírají choroš sírovec žlutooranžový, který se začal objevovat na listnatých stromech," seznamuje s jarními houbami Libor Tmej. Najít se dají i špičky obecné, hnojníky nebo opeňka měnlivá.

Pomalu se začínají objevovat i hřibovité houby. „Už jsou první hříbky, hřiby kováři, našly se na Borohrádecku. Předpokládám, že do poloviny května se objeví hřib dubový, sem tam nějaký kozák," láká do lesa Libor Tmej.

Na mnoha druzích jarních hub je možné si pochutnat. V kuchařkách i na internetu najdete recepty na omáčku nebo kulajdu z májovek, smrže na másle či majoránce, nadívané smrže, vyzkoušet můžete řízky ze sírovce žlutooranžového…

Recept na nadívané smrže

200 g uzeného bůčku
200 g smržů
100 g jater
1 malá cibule, majoránka
1 rohlík, strouhanka
0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.

Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka. Zdroj: www.mkchocendruhe.estranky.cz

Autor: Šárka Mikulecká

30.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

AKTUALIZOVÁNO

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Okresní soud v Chebu se bude kauzou korupce zabývat znovu.

Děti na Hájích ve Slaném našly cestou do školy mrtvolu

Slaný - Děti ve Slaném na Kladensku zažily v pondělí ráno šok. Cestou do základní školy totiž narazily na mrtvolu. Mladý muž, který nejevil známky života, ležel nedaleko nemocnice v lesoparku Háje. Podle informací kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové přivolaný lékař konstatoval smrt a zároveň ale předem vyloučil cizí zavinění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies