VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

30.4.2014
SDÍLEJ:

Smržům se teď daří.Foto: Deník

V pondělí 5. května choceňský mykologický klub na zámku slavnostně otevře pravidelnou pondělní poradnu. Otevřená bude vždy od 16 do 18 hodin.

Rostou v parcích i mulčovací kůře

Jarní houby rostou především na okrajích lesů, v listnatých hájích, prosvětlených jasanových porostech, pod hlohy, ale třeba i ve stromořadích, parcích, a dokonce na zahrádkách v mulčovací kůře.

„Končí růst kačenky české, ještě tenhle týden jsem ji našel. Ještě se dají najít také smrže – smrž špičatý a obecný. Ale hlavně teď začíná sezona čirůvky májovky, to je typická houba tohoto období. Také se objevuje závojenka podtrnka. Mnozí houbaři sbírají choroš sírovec žlutooranžový, který se začal objevovat na listnatých stromech," seznamuje s jarními houbami Libor Tmej. Najít se dají i špičky obecné, hnojníky nebo opeňka měnlivá.

Pomalu se začínají objevovat i hřibovité houby. „Už jsou první hříbky, hřiby kováři, našly se na Borohrádecku. Předpokládám, že do poloviny května se objeví hřib dubový, sem tam nějaký kozák," láká do lesa Libor Tmej.

Na mnoha druzích jarních hub je možné si pochutnat. V kuchařkách i na internetu najdete recepty na omáčku nebo kulajdu z májovek, smrže na másle či majoránce, nadívané smrže, vyzkoušet můžete řízky ze sírovce žlutooranžového…

Recept na nadívané smrže

200 g uzeného bůčku
200 g smržů
100 g jater
1 malá cibule, majoránka
1 rohlík, strouhanka
0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.

Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka. Zdroj: www.mkchocendruhe.estranky.cz

Autor: Šárka Mikulecká

30.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies